Nieuws

KPMG Nederland krijgt boete van Amerikaanse toezichthouder

Accountantskantoor KPMG Nederland heeft van de Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) een boete gekregen van 50 duizend dollar wegens de inzet van een Poolse collega die niet bij de PCAOB geregistreerd was.

Dat meldt de PCAOB. De fout zou gemaakt zijn bij een controle van de Poolse tak van ING. Er zijn volgens het accountantskantoor twee aan KPMG gelieerde accountants in Polen, waarvan er één niet geregistreerd was bij de PCAOB. Die zouden "per ongeluk" zijn verwisseld. KPMG zegt de fout zelf ontdekt te hebben, maar te laat zijn geweest om de registratie alsnog goed te doen. KPMG laat verder weten dat de auditkwaliteit op geen enkel moment in gevaar is geweest.

De Nederlandse tak van KPMG was niet de enige die een tik op zijn vingers kreeg: KPMG Canada en KPMG Italië moeten respectievelijk 150 duizend en 75 duizend dollar aan de PCAOB betalen. Bij beide kantoren ging het eveneens om fouten bij de registratie van accountants.

Het komt niet vaak voor dat de PCAOB een Nederlands accountantskantoor een boete uitdeelt en dat dit ook wordt bekendgemaakt. Slechts één ander geval is bekend, namelijk de boete van 3 ton voor Deloitte in 2016, toen bleek dat topman Piet Hein Meeter aandelen bezat in bedrijven waarvan Deloitte de controlerend accountant was.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.