Nieuws

PCAOB legt Deloitte Nederland boete op

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB heeft een boete van driehonderdduizend dollar opgelegd aan de Nederlandse Deloitte-organisatie, wegens het overtreden van de regels voor kwaliteitscontrole en onafhankelijkheid.

De boete heeft betrekking op het niet voldoen aan de regels van de PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) ten aanzien van het hanteren van een systeem van kwaliteitszorg en het overtreden van de onafhankelijkheidsregels bij de controle van RBS Holdings NV en Reed Elsevier NV over 2011 en 2012.

De echtgenote van de toenmalige managing partner van Deloitte Belastingadviseurs, Piet Hein Meeter, had via een familiestichting financiële belangen in beide controlecliënten. Deze beleggingen werden conflicterend met de Amerikaanse onafhankelijkheidsregels toen Meeter op 1 januari 2012 ceo van Deloitte Nederland werd. Dit conflict werd door Deloitte niet tijdig gesignaleerd. Meeter trad vanwege de schending van de onafhankelijkheidsregels eind maart 2012 alweer af als ceo.

Deloitte legt zich neer bij de boete en stelt in een reactie: "De PCAOB-bevindingen hebben betrekking op 2012 en daarvoor. Sinds die tijd heeft Deloitte Nederland aanzienlijke verbeteringen aangebracht in het systeem voor kwaliteitscontrole, om zekerheid te verschaffen dat wij voldoen aan alle vereiste onafhankelijkheidsnormen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.