Nieuws

Omzet PwC Nederland blijft bijna gelijk

De omzet van PwC in Nederland over het boekjaar 2021/2022 is gestegen naar 971 miljoen euro, inclusief de opbrengst van de verkoop van de Global Mobility praktijk. De netto omzet zonder die verkoop bedraagt 937 miljoen euro, nagenoeg gelijk aan vorig jaar. PwC pakt het bonusbeleid aan, ten gunste van hogere salarissen.

De netto omzet van Assurance bedroeg over het afgelopen boekjaar € 348 miljoen, van Tax & Legal € 288 miljoen en van Advisory € 295 miljoen. Het operationeel resultaat steeg met bijna vijftien procent naar 234 miljoen euro. Zonder de incidentele bate uit de verkoop van de Global Mobility-praktijk daalde het operationeel resultaat echter met 1.3 procent, blijkt uit het jaarbericht van PwC.

Volgens cfo Maarten van de Pol wordt de opbrengst van de genoemde praktijk niet uitgekeerd. “We hebben een investeringsagenda die we belangrijk vinden en daar willen we de opbrengst van de verkoop voor gebruiken.”

Onzekerheden

PwC spreekt van een jaar waarin onzekerheden en uitdagingen elkaar in rap tempo hebben opgevolgd. “Misschien moeten we accepteren en omarmen dat onzekerheden erbij horen. En nog slimmer werken en onze krachten bundelen om nieuwe manieren te vinden om de opgaven van deze tijd op te lossen”, aldus bestuursvoorzitter Agnes Koops.  

Het aantal PwC’ers in Nederland bleef in het boekjaar nagenoeg gelijk, met 5.324 mensen op 30 juni 2022. Het aantal nieuw benoemde vrouwelijke partners en directors steeg naar respectievelijk 34,8 procent en 37,0 procent. PwC zegt te streven “naar een gelijke balans voor 2030 en representatie van rolmodellen in ons leiderschap”.

Bonusbeleid

PwC pakt daarnaast het bonusbeleid aan. Over het afgelopen boekjaar keerde de organisatie nog wel ruim €27 miljoen aan bonussen uit aan medewerkers, maar dat is een derde minder dan over het voorgaande jaar. Tegenover het FD stelt bestuursvoorzitter Koops dat de aanpassing van het bonusbeleid op verzoek van het personeel zelf is. “Medewerkers hebben liever een hoger vast salaris. Ze willen immers ook gewoon een huis kopen.”

Het hoge verloop onder de medewerkers (18 procent over het boekjaar) noemt Koops “zorgelijk”. Het nieuwe salarisbeleid moet die trend helpen keren, maar “aantrekkelijk zijn op de arbeidsmarkt ligt aan meer dingen, salaris, maar ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Inhoudelijk relevant werk, de juiste werkdruk”, aldus Koops.

De gemiddelde beloning van de 284 partners bedroeg over het boekjaar €690.000 per partner, vrijwel gelijk aan vorig jaar.

ESG

Volgens PwC staat ESG (Environmental, Social en Governance) steeds vaker en hoger op de bestuursagenda. “Om die reden hebben wij dit jaar het begrip ‘groene cijfers’ geïntroduceerd om de maatschappelijke waarde van organisaties te benadrukken”, zegt Koops. “We zien een groeiende vraag naar onze diensten om bedrijven te helpen bij hun ESG-strategie en implementatie. Daarom investeren wij in zowel het aantal collega's met een ESG-profiel, als in bijscholing van al onze collega’s op dit belangrijke thema.”

PwC investeerde in het boekjaar zelf ruim anderhalf miljoen euro om de net zero doelstelling voor 2030 te behalen. Het kantoor maakt gebruik van honderd procent duurzame elektriciteit en houdt vast aan een reductie van de reisbewegingen van voor de coronapandemie.

Agnes Koops nam op 1 juli jl. het voorzitterschap van PwC over van Ad van Gils. “Ik ben trots dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt veel nieuwe talenten voor PwC blijven kiezen, dankzij onze focus op persoonlijke ontwikkeling en inclusieve cultuur. Dit geeft mij veel vertrouwen in de toekomst”, stelt zij.

PwC Jaarbericht 2021-2022: op zoek naar verbinding

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.