Nieuws

Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk

De Raad van State vindt dat de nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, duidelijker kan. De nieuwe wet moet werknemers beschermen die melding maken van zaken die mis gaan op hun werk. Maar volgens de Raad van State is niet goed genoeg uitgelegd welke misstanden precies gemeld kunnen worden.

Het wetsvoorstel klokkenluiders beoogt een Europese klokkenluidersrichtlijn om te zetten naar Nederlandse wetgeving. De Raad van State bracht vorig jaar maart ook al advies uit over de nieuwe wet. Daarna is een aantal veranderingen doorgevoerd en is het advies naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het parlement vroeg de raad er vervolgens nog eens naar te kijken. De Raad van State stelt nu dat het wetsvoorstel op sommige punten verbeterd is, maar dat het op andere punten nog altijd beter uitgewerkt moet worden. Niet altijd is duidelijk wat nu een misstand is en wat niet. 

Huis voor Klokkenluiders

Ook moet het Huis voor Klokkenluiders meer doen aan kennisbevordering, om zo misstanden te voorkomen. Die taak moet volgens het advies beter uitgewerkt worden in de wet en mag niet ten koste gaan van de rest van het werk, namelijk de onderzoeken die het Huis doet en de adviezen die het uitbrengt. Verder moet duidelijker uitgewerkt worden tegen welke represailles werknemers beschermd worden als ze een melding doen.

De kritiek dat de wet op punten niet goed genoeg is, werd recent ook geuit door deskundigen in een gesprek met de Tweede Kamer. Het Huis voor Klokkenluiders waarschuwde daarin ook dat er te weinig geregeld is op het gebied voor sancties, als bedrijven klokkenluiders toch benadelen. De wet zou "tandeloos" zijn. Anderen, onder wie wetenschappers en vakbond FNV, waren het daarmee eens.

Raad van State: Voorlichting over de tweede nota van wijziging bij het wetsvoorstel ter implementatie van de EU-klokkenluidersrichtlijn

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.