Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk
De Raad van State vindt dat de nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, duidelijker kan. De nieuwe wet moet werknemers beschermen die melding maken van zaken die mis gaan op hun werk. Maar volgens de Raad van State is niet goed genoeg uitgelegd welke misstanden precies gemeld kunnen worden.
Het wetsvoorstel klokkenluiders beoogt een Europese klokkenluidersrichtlijn om te zetten naar Nederlandse wetgeving. De Raad van State bracht vorig jaar maart ook al advies uit over de nieuwe wet. Daarna is een aantal veranderingen doorgevoerd en is het advies naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het parlement vroeg de raad er vervolgens nog eens naar te kijken. De Raad van State stelt nu dat het wetsvoorstel op sommige punten verbeterd is, maar dat het op andere punten nog altijd beter uitgewerkt moet worden. Niet altijd is duidelijk wat nu een misstand is en wat niet.
Huis voor Klokkenluiders
Ook moet het Huis voor Klokkenluiders meer doen aan kennisbevordering, om zo misstanden te voorkomen. Die taak moet volgens het advies beter uitgewerkt worden in de wet en mag niet ten koste gaan van de rest van het werk, namelijk de onderzoeken die het Huis doet en de adviezen die het uitbrengt. Verder moet duidelijker uitgewerkt worden tegen welke represailles werknemers beschermd worden als ze een melding doen.
De kritiek dat de wet op punten niet goed genoeg is, werd recent ook geuit door deskundigen in een gesprek met de Tweede Kamer. Het Huis voor Klokkenluiders waarschuwde daarin ook dat er te weinig geregeld is op het gebied voor sancties, als bedrijven klokkenluiders toch benadelen. De wet zou "tandeloos" zijn. Anderen, onder wie wetenschappers en vakbond FNV, waren het daarmee eens.
Gerelateerd

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen
De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen...

Auditdienst Rijk onderzoekt klokkenluiderskwestie NPO
Het kabinet laat de Auditdienst Rijk onderzoek doen naar de gang van zaken rondom een melding van een klokkenluider bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat...

Voorstel bescherming klokkenluiders gaat Kamer niet ver genoeg
Een voorstel tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders is veel te mager, vindt de Tweede Kamer. De bescherming van klokkenluiders moet beter.

Accountants moeten klokkenluidersregeling aanpassen aan nieuwe wetgeving
Accountantskantoren lijken nog onvoldoende voorbereid op de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders, die naar verwachting medio 2022 van kracht wordt.

Klokkenluider Liboraffaire krijgt beloning van bijna 200 miljoen
Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Liboraffaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning gekregen van bijna 200 miljoen...