Auditdienst Rijk onderzoekt klokkenluiderskwestie NPO
Het kabinet laat de Auditdienst Rijk onderzoek doen naar de gang van zaken rondom een melding van een klokkenluider bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat meldt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Media) in een brief aan de Tweede Kamer.
Het gaat om een klokkenluider die eerder melding maakte over constructies waarmee het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. Daarop werd de klokkenluider volgens BNR Nieuwsradio in contact gebracht met Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deze ambtenaar had echter een privérelatie met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. Als de klokkenluider dit had geweten, was deze nooit naar het ministerie gestapt met signalen over hoge salarissen bij de publieke omroep, aldus BNR.
Rijxman, inmiddels wethouder in Amsterdam, zegt dat ze niet door de klokkenluider is benaderd en ook niet is geïnformeerd over het bestaan van de klokkenluider of misstanden bij de NPO. Bezien wordt nog of Rijxman de gedragscode van de NPO heeft geschonden, door bij de compliance officer van de omroep destijds geen melding te maken van mogelijke belangenverstrengeling.
Privé en zakelijk gescheiden
Topambtenaar Hammersma zei eerder dat het signaal van de klokkenluider wel degelijk is opgepakt. In een verklaring stelt zij dat ze het gesprek daarmee "in alle vertrouwen gevoerd" heeft en de kwestie alleen met de minister heeft gedeeld. "Ik houd privé en zakelijk altijd gescheiden en dat is ook hier zo geweest."
De huidige NPO-voorzitter Frederieke Leeflang antwoordde eerder op vragen van BNR dat de NPO de gang van zaken voor de klokkenluider betreurt. “Klokkenluiders moeten altijd hun verhaal kwijt kunnen en van vertrouwelijkheid kunnen uitgaan.”
ADR
De Auditdienst Rijk (ADR) gaat zich volgens minister Dijkgraaf buigen over de vraag "hoe er is gehandeld in deze situatie en hoe dit zich verhoudt tot de rijksbrede en departementale regels en procedures en codes bij dergelijke meldingen".
Dijkgraaf hecht in de brief aan de Kamer “groot belang aan een transparante en veilige organisatie” en benadrukt dat ook zijn deur openstaat voor de klokkenluider om over de kwestie te praten.
Bron: Tweede Kamer/BNR
Gerelateerd

De nieuwe klokkenluidersregeling: accountants opgelet
Per 18 februari 2023 geldt de Wet bescherming klokkenluiders. Deze wet wijzigt de Wet Huis voor klokkenluiders ('de oude wet'), die gold sinds 1 juli 2016. De nieuwe...

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen
De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen...

Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk
De Raad van State vindt dat de nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, duidelijker kan. De nieuwe wet moet werknemers beschermen die melding maken...

Contract auditing bij Defensie: werk aan de winkel
Contract auditing richt zich primair op adviezen om te komen tot doelmatige bestedingen. Zoals bij de aanschaf van materieel voor Defensie, waar het vaak gaat om...

Voorstel bescherming klokkenluiders gaat Kamer niet ver genoeg
Een voorstel tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders is veel te mager, vindt de Tweede Kamer. De bescherming van klokkenluiders moet beter.