Nieuws

Accountants PwC Cyprus beginnen eigen kantoor om Russische klanten te bedienen

Een groep PwC-partners op Cyprus heeft de organisatie verlaten en een eigen kantoor opgezet, om werk over te nemen voor aan Rusland gelieerde klanten die door big four-accountants niet meer bediend worden.

PwC voert al sinds de Russische invasie van Oekraïne een strikt sanctiebeleid, dat verder gaat dan wettelijk vereist en uitgaat van 'ergens gesanctioneerd is overal gesanctioneerd'. Dat had grote gevolgen voor de activiteiten van PwC op Cyprus, gezien de vele Russische banden met het eiland.

Het klantenbestand van PwC Cyprus dunde merkbaar uit. Dat was uiteindelijk reden voor drie partners om deze zomer Kiteserve te lanceren, een boetiekkantoor waarvan ongeveer de helft van de klanten Russische connecties heeft, zo bericht de Financial Times.

Managing partner Theo Parperis van Kiteserve stelt dat het nieuwe kantoor bekend is met de sancties van de EU, de VS en het VK, maar dat de big four veel verder gaan met hun sanctiebeleid. In tegenstelling tot PwC Cyprus houdt Kiteserve zich ook niet vrijwillig aan sancties opgelegd door landen als Australië en Canada.

Klanten

De oprichters van Kiteserve sloten een deal met PwC, om zich los te maken van beperkingen rondom het inhuren van personeel van PwC Cyprus en het gebruikelijke verbod van vijf jaar voor voormalige partners om audit-, belasting- of compliancediensten te verkopen. Financiële details van de deal willen beide partijen niet bekend maken. Circa twintig van de dertig Kiteserve-medewerkers zijn afkomstig van PwC.

Het boetiekkantoor is zeer selectief geweest in het aannemen van klanten, aldus Parperis. "Kiteserve had nog vier keer meer werk kunnen aannemen, als het had gewild." Nu heeft nog zo'n vijftig procent van de klanten van het nieuwe kantoor banden met Rusland, maar Parperis verwacht dat dat in de loop van de tijd gaat afnemen.

PwC benadrukt tegenover de FT dat Kiteserve "volledig onafhankelijk" is van PwC Cyprus en geen lid van het PwC-netwerk. Partijen hebben alleen een overeenkomst gesloten over onderhuur van kantoorruimte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.