Nieuws

Cijfers WK Qatar: Engeland duurste team, Nederland achtste

Gekeken naar de waarde van de deelnemende spelers is het team van Engeland het duurste, met een totale waarde van 1,26 miljard euro. Nederland is achtste, met een totale waarde van 587 miljoen euro.

Dat becijfert het Financieele Dagblad. Na Engeland volgt Brazilië op de tweede plaats met 1,14 miljard euro, en Frankrijk op plaats drie met 1,03 miljard euro. De overige teams vertegenwoordigen waardes van beneden de miljard. Het 'goedkoopste' team is het team van gastland Qatar, met een waarde van 15 miljoen euro.

Qatar heeft echter op een ander vlak veel meer uitgegeven. Het staat nu eenzaam aan de top als land met de hoogste uitgave ooit aan een WK. In totaal spendeerde Qatar maar liefst 220 miljard euro aan de voorbereidingen, ruim 40 miljard euro meer dan het bbp van het land en 205 miljard euro meer dan Brazilië, dat tot voorheen de koploper was in deze categorie. Veruit het meeste geld ging naar infrastructuur: 210 miljard euro. De overige 10 miljard euro was voor de bouw van de stadions.

Omstreden

Het WK in Qatar is zeer omstreden, onder meer vanwege vermeende omkoping bij het toewijzen van het WK en de vaak dodelijke omstandigheden voor de arbeiders die aan het werk zijn gezet om alles op tijd af te krijgen. Nu het WK is begonnen volgen de relletjes elkaar snel op: journalisten worden in hun werk belemmerd, twee dagen voor de start van het WK werd de verkoop van alcohol in stadions ineens verboden en ook werd bekend dat spelers geen OneLove-band mogen dragen om hun arm, op straffe van een gele kaart.

Kort voor de start van het toernooi gaf Fifa-baas Gianni Infantino ook een opmerkelijke persconferentie, waarbij de rijke Zwitser zei te weten hoe alle minderheden zich voelen, omdat hij zelf opgroeide met rood haar en sproeten.

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.