Nieuws

Helft hr-professionals vindt dat Nederlandse bedrijven verplicht salarisdata moeten publiceren

Bijna de helft van de human resources-professionals (47 procent) vindt dat Nederlandse bedrijven verplicht hun salarisdata moeten publiceren, zoals dit ook al in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Zo kunnen ze meer inzicht krijgen in wat werknemers daadwerkelijk betaald krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van online hr-kennisorganisatie XpertHR, uitgevoerd onder 351 hr-professionals. Publicatie moet ook de loonkloof bespreekbaar maken binnen een bedrijf; liefst 95 procent van de hr-professionals gelooft dat gelijke beloning een vanzelfsprekend onderdeel van het organisatiebeleid moet zijn.

Hoewel de meeste HR-professionals (85 procent) de discussie over de loonkloof nog steeds terecht vinden, blijkt in de praktijk dat organisaties zich hier minder over bekommeren. Slechts 36 procent geeft aan dat zijn bedrijf actief aandacht besteedt aan het gelijk belonen van mannen en vrouwen. Dit kan te maken hebben met het feit dat veel bedrijven het idee hebben dat er bij hen geen loonkloof bestaat, aldus de onderzoekers.

Meer dan de helft van de HR-professionals (57 procent) geeft aan dat zij niet op de hoogte zijn van ongelijke beloningen binnen hun bedrijf. De professionals horen hun collega’s onderling er ook niet veel over praten. Het onderzoek haakt in op Equal Pay Day, de dag die aandacht vraagt voor gelijke beloning en dit jaar op 14 november plaatsvond.  

Niet genoeg data voor salarisvergelijking

Door het vergelijken van data kan met meer zekerheid gesteld worden of er een loonkloof binnen een organisatie bestaat. Mocht dit verplicht worden, dan zijn lang niet alle bedrijven hiertoe in staat. Zo geeft dertig procent aan dat hun organisatie op dit moment niet genoeg data verzamelt om te kunnen checken of mannen en vrouwen gelijk beloond worden.

Van degene die wel genoeg data hebben, verzamelt en analyseert maar een klein deel (17 procent) structureel data, om op basis daarvan eventueel hun processen en beleid aan te passen.

Frank Klein, directeur Nederland bij XpertHR, roept bedrijven op om niet op eventuele wetgeving te wachten, maar zelf aan de slag te gaan. “Want afgezien van het feit dat het niet meer dan normaal is om gelijk te belonen, heeft inzicht in en transparantie over de salarisdata een zeer positief effect op talentacquisitie en retentie.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.