Nieuws

Hoogleraren kritisch over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib

Drie hoogleraren, waaronder Marcel Pheijffer, hebben "fundamentele kritiek" op het onderzoek naar oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De opdracht voor het onderzoek rammelt, aldus de experts. De Tweede Kamer heeft het dagelijkse bestuur gevraagd om het onderzoek naar Arib op te schorten.

Het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, doet onderzoek naar het Kamervoorzitterschap van PvdA'er Arib, na anonieme klachten over haar werkwijze. Arib, die van 2016 tot 2021 voorzitter was, zou een "schrikbewind" hebben gevoerd en voor een onveilige werkomgeving hebben gezorgd.

Voor het onderzoek schakelde het presidium bedrijfsrecherchebureau Hoffmann in. Dat had het Kamerbestuur niet mogen doen, stellen de drie hoogleraren in schriftelijke reacties aan de Kamer.
Volgens hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert (Radboud Universiteit) zou het beter zijn als de Tweede Kamer zelf de beschuldigingen bekijkt in plaats van het presidium, bijvoorbeeld via een commissie van ervaren Kamerleden, zo schrijft de Telegraaf. Het presidium moet het onderzoek daarom niet doorzetten.

Onderzoeksopdracht rammelt

Volgens hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer "rammelt de onderzoeksopdracht". Dat Bergkamp als opdrachtgever van het onderzoek ook betrokkene is in de kwestie "knelt", stelt hij. Pheijffer vreest dat het integriteitsonderzoek mogelijk "onzorgvuldig en onvolkomen" zal zijn, zoals bij eerdere onderzoeken naar Kamerleden ook het geval was.

Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen (VU) vindt dat het recherchebureau het normenkader voor het onderzoek niet mag bepalen, daar moet de opdrachtgever medeverantwoordelijkheid voor nemen.  Ook is het "een gemiste kans" dat niet eerst is geprobeerd om samen met een bemiddelaar met Arib te spreken over de beschuldigingen.
Arib sprak zelf van een "politieke afrekening" en een "dolksteek" door haar opvolger Vera Bergkamp (D66) en kondigde vlak daarna haar vertrek uit de Kamer aan.

Opschorten

Kamervoorzitter Bergkamp benadrukt dat het hele presidium heeft ingestemd met het onderzoek en spreekt van een "morele en wettelijke verplichting" om tot onderzoek over te gaan. Maar vooral vanuit de oppositie klinkt harde kritiek en is gevraagd om het onderzoek van het presidium stil te leggen.
Een voorstel om het onderzoek op te schorten kreeg instemming van een meerderheid van de Kamerleden. Bergkamp zal dit met het presidium bespreken. Onduidelijk is nog wanneer het presidium met een besluit komt.

Bron: ANP/Telegraaf

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.