Nieuws

Nederland in top vijf van meest solide rechtsstelsels

Voor het vijfde jaar op rij heeft de meerderheid van de wereld te maken met een achteruitgang van de rechtsstaat. Scandinavië heeft de meest solide rechtssystemen. Nederland staat op plek vijf.

Dat blijkt uit de jongste editie van de Rule of Law Index, waarin het World Justice Project ieder jaar rechtsstelsels van over de hele wereld met elkaar vergelijkt.

Scandinavië op kop

Denemarken staat in de ranglijst aan kop, gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden. Met een vijfde plek is Nederland, na een jaar op de zesde plaats, weer terug op de positie van eerdere jaren.

Om tot de rangorde te komen meet de index op verschillende factoren. Nederland staat op bijna alle onderdelen in de top tien. Negen van de top tien landen bevinden zich in Europa. Hekkensluiter van de lijst is Venezuela, samen met Cambodja en Afghanistan.

Autoritaire tendensen

De naleving van de rechtsstaat is in 85 van de 140 onderzochte landen en rechtsgebieden (61 procent) afgenomen. Dat raakt wereldwijd 4,4 miljard mensen. De dalingen zijn wel minder wijdverbreid en minder extreem dan vorig jaar, toen corona-lockdowns bijdroegen aan ingeperkte burgerlijke vrijheden.
De negatieve trend is voornamelijk veroorzaakt door autoritaire tendensen, zoals zwakkere controles op de uitvoerende macht, toenemende aanvallen op de media, straffeloosheid en een uitholling van grondrechten.

Positief is dat sommige landen verloren terrein hebben herwonnen na recente verkiezingen en bestuurswisselingen. Een teken dat autoritaire tendensen ook kunnen worden omgekeerd, aldus de samenstellers.

Onderzoek

Het onderzoek van het World Justice Project is gebaseerd op bevolkingsinterviews met meer dan 154.000 mensen, plus input van 3.600 juristen en andere experts in alle 140 landen en rechtsgebieden. De index meet onder meer de macht van de overheid, corruptie, grondrechten, orde en veiligheid, handhaving van regelgeving, civiel recht en strafrecht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.