Nieuws

Stemming over splitsen EY gaat langer duren

Het stemmen door Britse en Amerikaanse EY-partners over de voorgenomen splitsing wordt uitgesteld naar begin volgend jaar. De juridische uitwerking van het plan vraagt meer tijd dan aanvankelijk gedacht.

Dat meldt de Financial Times. Eerder stelde EY dat het stemmen over de splitsing, waarover wereldwijd zo'n 13.000 EY-partners moeten besluiten, in november zou beginnen en begin 2023 voltooid kon zijn. Daarbij zouden de VS en het VK het voortouw nemen; die beide praktijken zijn samen goed voor de helft van de wereldwijde omzet van EY.

Maar de planning schuift op, zeggen betrokkenen nu tegenover de Britse zakenkrant. Naar verwacht stemmen de VK-partners in het eerste kwartaal van 2023 over de splitsing. Dat heeft vooral te maken met de afronding van de global framework agreement, het juridische document dat gaat over de verdeling van activa, passiva en mensen bij de splitsing.

Complex proces

Veel van de in totaal 365.000 medewerkers weten nog niet bij welke van de twee multidisciplinaire organisaties ze straks terecht komen, stelt de FT. Ook de betalingen aan partners (cash voor de auditpartners en aandelen in een nieuw beursfonds voor de consultants) moeten worden uitgewerkt voor het splitsingsbesluit. Volgens betrokkenen is het proces "heel complex".

Over de details van de splitsing worden intern nog onderhandelingen gevoerd, aldus de FT. EY hoopt via de verkoop van een belang in de nieuwe consultancytak ruim elf miljard dollar op te halen en daarnaast ruim achttien miljard te lenen.  Moeizame economische vooruitzichten, stijgende rente en daardoor hogere financieringskosten spelen hierbij ook een rol.

Topman blijft langer

Ondertussen is wel besloten dat Carmine Di Sibio, de internationale topman van EY wiens termijn in juni zou aflopen, twee jaar langer aanblijft. Daarmee kan hij EY blijven leiden totdat de splitsing voltooid is. EY hoopt dat de stemmingen in maart volgend jaar kunnen zijn afgerond. Een beursgang van de consultantstak staat gepland voor eind 2023.

Eerder was al bekend dat de veertien grootste memberfirms, samen goed voor zo'n tachtig procent van de wereldwijde omzet, positief staan tegenover het splitsingsbesluit. Ook het bestuur van EY Nederland staat achter het voornemen.

Recent stelde de Nederlandse topman van EY, Jeroen Davidson, tegenover BNR Nieuwsradio een mogelijk "emotionele stemming" te verwachten bij het Nederlandse besluit over de splitsing. "We bestaan volgend jaar in Nederland al 140 jaar, we zijn een geïntegreerde firma."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.