Nieuws

'Topambtenaar die klacht indiende over Arib leidt zelf onderzoek'

Topambtenaar Jorine Wolff, die de leiding heeft over het onderzoek naar Khadija Arib, is zelf één van de personen die over Arib heeft geklaagd. Hoogleraar Marcel Pheijffer vindt dat Wolff afstand moet doen van haar rol.

Dat meldt de Volkskrant. Onder leiding van Kamervoorzitter Vera Bergkamp kreeg bureau Hoffman eerder de opdracht om te onderzoeken of Arib zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in haar jaren als Kamervoorzitter. Daarover ontving Bergkamp eerder dit jaar twee anonieme brieven.

Bergkamp delegeerde de leiding van het onderzoek aan Jorine Wolff, hoofd van de hr-afdeling van de Tweede Kamer. Medio september verklaarde Wolff, tegenover Bergkamp en andere leden van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, dat zij de voorvallen in de klachtenbrieven herkende.

Toch weigert Vera Bergkamp de topambtenaar op afstand te zetten van het onderzoek, aldus de Volkskrant. Wolff was betrokken bij de selectie van Hoffman en is ook aanspreekpunt voor de onderzoekers van het bureau.

Onafhankelijkheid op het spel

Hoogleraren Marcel Pheijffer (Nyenrode) en Rob van Eijbergen (Vrije Universiteit) stellen dat de onafhankelijkheid van het onderzoek op het spel staat. Volgens Van Eijbergen is het "ongelooflijk belangrijk" dat de opdrachtgever volledig onafhankelijk is. "Dat betekent dat deze geen enkele mening heeft of iets wel of niet is gebeurd."

Pheijffer vindt dat Wolff afstand moet doen van haar rol als gedelegeerd opdrachtgever, omdat haar onafhankelijkheid onder druk staat. "Zij heeft immers zelf al de conclusie getrokken dat er sprake is van een sociaal onveilige werkomgeving. Zij heeft dan al haar eigen oordeel over de uitkomst van het onderzoek, nog voordat dat moet beginnen."

Ook de rol van Bergkamp staat door de kwestie ter discussie; ten tijde van het vermeende grensoverschrijdend gedrag van Arib was Bergkamp binnen het presidium verantwoordelijk voor personeelszaken.

Kamerleden pleiten ondertussen voor het tijdelijk stilleggen van het onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.