Nieuws

JPA Van Noort Gassler daagt AFM voor de rechter wegens dubbele boete

Accountantskantoor JPA Van Noort Gassler heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de rechter gedaagd. Het kantoor spreekt van “overkill”, nu de AFM, naast een tuchtklacht tegen een individuele accountant, ook het kantoor heeft beboet.

Dat meldt het FD. Accountantskantoor JPA Van Noort Gassler kreeg eerder dit jaar een boete van €75.000 van de AFM, voor fouten bij de controle van de jaarcijfers over 2018 van een Nederlands vastgoedfonds. Die boete werd opgelegd omdat JPA Van Noort geen oob-vergunning heeft van de AFM, terwijl het vastgoedfonds tot begin 2019 nog in Londen aan de beurs genoteerd was, aldus de krant.

De AFM diende ook een tuchtklacht in tegen de betrokken accountant, die in november resulteerde in een schorsing van een maand door de Accountantskamer. Tegen de uitspraak van de tuchtrechter over die individuele accountant wordt geen beroep aangetekend, zo meldt het FD.

JPA Van Noort Gassler stapt echter wel naar de rechter vanwege de boete die aan het kantoor is opgelegd. Oprichter en naamgever Emile Gassler van het accountantskantoor spreekt tegenover de krant van “overkill”, gezien de dubbele straf.

Naar en van de beurs

Volgens het FD gaat het om de controle van een vastgoedfirma die in het verleden ook door JPA Van Noort werd gecontroleerd, totdat de onderneming in 2014 naar de Londense beurs ging. Het bedrijf vertrok daar weer begin 2019, enkele weken voordat JPA Van Noort de handtekening zette onder de jaarcijfers over 2018.

Het kantoor zou destijds aan de AFM hebben gevraagd hoe met de kwestie om te gaan, aldus het FD. De toezichthouder stelde zich op het standpunt dat een kantoor zonder oob-vergunning een dergelijke controle niet mag verrichten. De AFM wil volgens de krant niet ingaan op vragen over individuele kantoren die onder AFM-toezicht staan.

JPA Van Noort heeft voor de zaak tegen de AFM dezelfde advocaat ingeschakeld die eerder betrokken was bij de rechtszaak van PwC en EY tegen door de AFM opgelegde boetes. Die kantoren werden uiteindelijk door de rechter in het gelijk gesteld en de boetes werden geschrapt. JPA hoopt op een zelfde resultaat. 

Oob-vergunning

Momenteel beschikken slechts zes accountantsorganisaties in ons land over een AFM-vergunning voor het mogen controleren van organisaties van openbaar belang (oob’s): BDO, Deloitte, EY, KPMG, Mazars en PwC. Enkele andere kantoren verruilden die oob-vergunning eerder bij de AFM voor een reguliere vergunning.

Beleggersorganisatie VEB berichtte recent dat een aantal kleinere beursfondsen er niet in slaagt om een accountant te vinden. Ze kunnen daardoor uiteindelijk hun vergunning van de beurs kwijtraken. De VEB memoreerde daarbij dat de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Morefield de jaarcijfers vorig jaar nog liet aftekenen door accon avm, dat zijn oob-vergunning ook eind 2019 inleverde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.