Nieuws

Mbappé wint financieel nog even van Messi

Lionel Messi zag op 18 december eindelijk zijn droom waarheid worden, na de winst op Frankrijk in de zinderende WK-finale in Qatar. Maar financieel is het zijn rivaal Mbappé dit jaar nog wat beter vergaan.

Dat meldt de Telegraaf, op basis van berekeningen van zakenblad Forbes. De Franse stervoetballer Kylian Mbappé neemt bij zijn club Paris Saint German (PSG) jaarlijks omgerekend 110 miljoen dollar mee naar huis. Dat is nog zonder zo'n negentien miljoen dollar aan sponsordeals met merken als Nike, Oakley en Panini. Evengoed kon er bij Mbappé na afloop van de finale tegen Argentinië geen lachje af; zijn vier doelpunten in die laatste wedstrijd bleken niet genoeg.

De Argentijnse koning van het toernooi, Lionel Messi, speelt tegenwoordig ook bij PSG en verdient daar volgens Forbes jaarlijks zo'n 65 miljoen dollar. Andere bronnen stellen overigens dat het twintig miljoen minder zou zijn. Dat vult Messi gelukkig aan met sponsordeals met onder meer Adidas, Ooredo en Lays, samen goed voor nog eens 55 miljoen dollar.

De Qatari-voorzitter van de Franse topclub, Nasser Al-Khelaifi, heeft al laten weten dat er een nieuw uitbundig contract voor Messi klaarligt bij PSG na het WK. En PSG wil de twaalf jaar jongere Mbappé ook graag behouden. Beide toppers van de WK-finale staan onder contract bij Qatar Sports Investments, het investeringsfonds van Qatar, dat ruim tien jaar geleden zeventig procent van de aandelen PSG verwierf.

Prijzenpot

Het klinkt allemaal niet erg onafhankelijk, na afloop van een WK in Qatar dat vanaf de start in het teken stond van verdenkingen over corruptie, naast de vele doden die bij de bouw van de stadions te betreuren waren en ongemakkelijk politiek gedoe rondom mensenrechten, One Love-armbanden, speldjes en passende vertegenwoordiging op de tribunes.

Evengoed was de prijzenpot met 440 miljoen dollar beter gevuld dan ooit tevoren. Zelfs bij uitschakeling in de poulefase kregen deelnemende landen al negen miljoen dollar betaald. Geen gek bedrag, maar slechts een fractie van wat de bestbetaalde voetballers ter wereld binnenharken.

Grootverdieners

Naast Messi en Mbappé waren andere grootverdieners van het WK onder meer de Pool Robert Lewandowski (FC Barcelona), goed voor een jaarinkomen van 35 miljoen dollar en de Braziliaan Neymar (ook al spelend bij Paris Saint-Germain), met 87 miljoen dollar.

Daarnaast is er natuurlijk de Portugees Cristiano Ronaldo, die volgens Forbes afgelopen jaar in totaal zo'n honderd miljoen dollar mee naar huis nam; vooral buiten de lijnen verdiend door grote sponsordeals met onder andere Nike. Hij vertrok recent bij Manchester United en zou een lucratieve aanbieding hebben uit Saoedi-Arabië, goed voor liefst 200 miljoen euro per jaar. Onduidelijk is nog of Ronaldo daarop ingaat.

Nederlandse spelers ontbreken in de Forbes-lijst. Keeper Andries Noppert krijgt bij SC Heerenveen jaarlijks zo’n anderhalve ton mee. Dat verdient Messi ruwweg in een halve dag.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.