Nieuws

Acht jaar cel voor accountant die leiding gaf aan Surinaamse Centrale Bank

Registeraccountant Robert van Trikt, eerder directeur van de Centrale Bank van Suriname, is door de rechter veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Volgens de rechter heeft hij zich schuldig gemaakt aan grootschalige corruptie, zo melden lokale nieuwssites.

De oud-directeur van de Centrale Bank moet daarnaast een boete betalen van 500.000 Surinaamse dollar (ruim 22.000 euro). Van Trikt, die ook de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft volgens de rechter geld witgewassen en verduisterd en zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De verduistering ging om omgerekend 125 miljoen euro.

Van Trikt werd twee jaar geleden aangehouden op verdenking van het antedateren van leningen en belangenverstrengeling, omdat hij als bankpresident projecten liet uitvoeren door zijn eigen accountantskantoor Orion Assurance & Advisory. Zijn zakenpartner Ashween Agnoe, ook accountant en als partner verbonden aan Orion, kreeg van de rechter vier jaar cel opgelegd.

Blanco kredieten

Het Openbaar Ministerie had eerder een straf van tien jaar tegen Van Trikt geëist, maar omdat het de eerste keer is dat hij de fout ingaat, viel de straf lager uit.

De rechter deed ook uitspraak in de zaak van de oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank Ginmardo Kromosoeto. Die moet vijf jaar de cel in, omdat hij 133 miljoen euro aan blanco kredieten aan het ministerie van Financiën zou hebben verstrekt. Hij deed dit samen met Van Trikt en met de nog voortvluchtige Surinaamse ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.

Kromosoeto heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was en vooral opdrachten van Hoefdraad uitvoerde.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.