Nieuws

Problemen verwacht voor ondernemers Nederland door inval Oekraïne

Heel veel Nederlandse ondernemers worden geraakt door de inval van Rusland in Oekraïne, verwacht ondernemersorganisatie evofenedex.

Daarbij waarschuwt de organisatie voor een toename in cyberaanvallen op "gevoelige infrastructuur", die onder meer transportsystemen kunnen raken. In 2018 trof een cyberaanval uit Rusland op Oekraïne ook Nederlandse systemen, benadrukt evofenedex.

De militaire inval van Rusland in Oekraïne heeft vergaande gevolgen voor handel en logistiek met Oekraïne en de omliggende regio, door de sancties die de internationale gemeenschap oplegt aan Rusland. Inmiddels zijn er strengere controles en langere wachttijden bij de diverse landen waaraan Oekraïne grenst die nog wel open zijn. De grens tussen Oekraïne en Rusland alsook Belarus is dicht.

Sancties

De belangenorganisatie verwacht ook dat het sanctiepakket van de Europese Unie verdere gevolgen zal hebben. Evofenedex meldt dat de inval al invloed heeft op verzekeringen, zoals krediet- en transportverzekeringen.

De internationale scheepvaart ondervindt ook hinder vanwege de gesloten en beschadigde Oekraïense zeehavens Odessa en Marioepol. De internationale zeevaart voor de kust van Oekraïne is "volledig gestremd", zegt de organisatie. Ook de internationale luchtvaart kan niks meer, omdat het luchtverkeer boven Oekraïne en Moldavië is gestaakt door luchtgevechten en bombardementen. De bombardementen hebben daarnaast vliegvelden in Oekraïne ernstig beschadigd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.