Nieuws

Toezichthouders beboeten PwC Canada wegens examenfraude

PwC Canada heeft een boete van ruim 900 duizend dollar gekregen van Canadese en Amerikaanse toezichthouders vanwege fraude met 1.100 examens.

Dat meldt de Financial Times. De toezichthouders hebben vastgesteld dat medewerkers van PwC tussen 2016 en 2020 antwoorden deelden met deelnemers aan examens. Dit kon gebeuren wegens tekortkomingen in de interne standaarden en controles van het big four-kantoor. PwC zegt de fraude in 2020 te hebben ontdekt en de misstanden vrijwillig te hebben gemeld bij de toezichthouder. Het ging onder meer om examens van accountants. Het kantoor zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen die herhaling van de fraude moet voorkomen.

De Canadian Public Accountability Board (CPAB) en het Amerikaanse Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) hebben respectievelijk boetes uitgedeeld van 200 duizend Canadese dollar en 750 duizend Amerikaanse dollar.

Het is niet de eerste keer dat er examenfraude bij een accountantskantoor wordt ontdekt. KPMG kreeg in 2019 maar liefst 50 miljoen dollar boete van de PCAOB, toen bleek dat antwoorden gedeeld werden en er tevens gemorreld was met een server, waardoor deelnemers ook met slechts een paar goede antwoorden toch slaagden voor hun examen. Ook KPMG Australië kreeg vorig jaar een boete van 450 duizend euro van de PCAOB vanwege het delen van antwoorden tussen 2016 en 2020.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.