Nieuws

Advocatenkantoren roepen op tot verbreken banden met Rusland

Een collectief van twintig grote advocatenkantoren in Nederland doet een oproep aan alle advocatenkantoren in het land om te stoppen met het behartigen van belangen van instellingen of personen die "de oorlog tegen Oekraïne (indirect) faciliteren".

De kantoren vinden dat er niet "zwijgzaam" toegekeken moet worden, dan wel weggekeken en doorgewerkt. Ook moeten advocatenkantoren de sancties tegen Rusland respecteren, schrijft het collectief in een brief.

Onder meer de kantoren van BarentsKrans, Bird & Bird, Kennedy Van der Laan, Van Diepen Van der Kroef en Wijn & Stael Advocaten doen aan de actie mee. Volgens het collectief moeten zakelijke dienstverleners in Nederland en Europa hun verantwoordelijkheid nemen.

Het collectief wil dat andere kantoren gaan weigeren om transacties uit te voeren "die mogelijk het oogmerk hebben de belangen veilig te stellen van de Russische president, de Russische staat, Russische (staats)bedrijven of de Russische elite voor zover zij niet openlijk stelling nemen tegen de inval in Oekraïne". De kantoren zeggen verder "geschokt" te zijn door de Russische inval in Oekraïne.

Houthoff

Advocatenkantoor Houthoff verbrak eerder op donderdag alsnog de banden met Rusland en aan Rusland gelieerde personen en bedrijven. Dat doet het kantoor vanwege de oorlog in Oekraïne. De aankondiging volgt een dag nadat het kantoor zei kritisch te zullen kijken naar de relatie met "bepaalde cliënten". Vorig jaar schreef Follow The Money dat Houthoff grote Russische bedrijven als Gazprom, VEON en LetterOne als klant had, maar ook de Russische staat.

Houthoff zegt nu ook geen nieuwe zaken van Russische partijen meer aan te nemen. Het kantoor zei eerder zeer geschokt te zijn door de situatie in Oekraïne, waarbij het sprak van een schending van internationaal recht en mensenrechten.

Bron: ANP/FTM/Advocatie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.