Nieuws

Mazars weg uit Oekraïne, maar blijft in Rusland

Mazars is een van de weinige grote internationale accountantsorganisaties die actief blijft in Rusland. Wel heeft de firma inmiddels Oekraïne verlaten.

Henk Vlaming

Dat heeft Mazars op 11 maart verklaard in een statement op LinkedIn. “Ons Mazars-team in Rusland blijft internationale klanten voorlopig ondersteunen”, aldus de verklaring.

De afgelopen dagen trok het ene na het andere internationale accountantskantoor zich terug uit Rusland. De big four, BDO en Grant Thornton zijn al vertrokken, maar Mazars liet zich tot dusver nog niet uit over haar Russische positie. “De afgelopen tijd hebben we gewerkt aan het begrijpen van de gevolgen van deze complexe en zich steeds verder ontwikkelende situatie”, schrijft Mazars nu in de verklaring.

'Cruciale rol'

“Wij zijn van mening dat we een cruciale rol te spelen hebben als accountants en adviseurs om deze bedrijven te helpen bij het naleven van internationale en lokale regelgeving en sancties, om continue transparantie en kwaliteit van wereldwijde geconsolideerde rekeningen te waarborgen en om hen te adviseren over cruciale beslissingen naarmate de situatie evolueert.”

Daarbij benadrukt Mazars dat het gaat om het bedienen van internationale bedrijven die actief zijn in Rusland en dat het sanctiebeleid verder wordt gevolgd.  

Mazars is inmiddels wel vertrokken uit Oekraïne. Ruim dertig medewerkers en hun familie uit Kiev zijn naar Polen geëvacueerd, waar plaatselijke Mazars-collega's onderdak hebben geregeld. De organisatie houdt contact met medewerkers die nog wel zijn achtergebleven in Oekraïne. 

Bloeiend bestaan

In Rusland leidde Mazars tot de inval in Oekraïne een bloeiend bestaan. Er werken vijfhonderd mensen voor de Russische firma. Volgens rating agency RAEX groeide de firma in 2020 met bijna twintig procent. De omzet van Mazars in Rusland bedroeg bijna een miljard roebel, wat overeenkomt met circa 17 miljoen euro bij de roebelkoers in januari. De omzet uit  audit had een waarde van bijna zeven miljoen euro.

Afgelopen najaar investeerde de Franse Mazars-organisatie nog verder in haar Russische netwerk. In september haakte de firma het Russische Marillon aan, een van de grootste Russische accountantskantoren, met een omzet van 166 miljoen roebel. Bij de roebelkoers van januari was dat ongeveer drie miljoen euro. In hoeverre er sprake is van een overname of een samenwerking is niet duidelijk.

Onzeker

Marillon is momenteel onzeker over de relatie met Mazars, zo blijkt uit een telefonische reactie van het hoofdkantoor in Moskou. “Eerlijk gezegd zou ik niet weten waar we staan”, aldus Daniil Berlizov, de Chief Business Development and Marketing Officer van Marillon. “We hebben hierover nog niets gehoord van Mazars, dus ga ik er voorlopig vanuit dat we er nog bij horen.”

Voor een nadere toelichting verwijst hij naar Mazars. De Mazars Group heeft nog niet gereageerd op vragen van Accountant.nl hierover.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.