Nieuws

Oekraïnecrisis: grote accountantskantoren veroordelen geweld

De grote accountantskantoren veroordelen het geweld in de Oekraïne en zeggen toe het sanctiebeleid te volgen.

Dat blijkt uit de verschillende statements van grote kantoren met wereldwijde netwerken. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne hebben de meeste kantoren via hun wereldwijde hoofdkantoren een officieel statement naar buiten gebracht.

In hoofdlijnen komen die statements neer op de veroordeling van het geweld en uitingen van steun aan het Oekraïense volk en eventuele werknemers in de regio. "Deloitte staat ondubbelzinnig achter het Oekraïense volk. De Russische invasie van deze soevereine natie is een onverdedigbare daad van agressie die doet terugdenken aan de donkerste dagen in de Europese geschiedenis", aldus Deloitte Global.

EY Global veroordeelt de "schending van het internationaal recht" en zegt zich grote zorgen te maken over de "humanitaire ramp" die zich voltrekt. "De Russische militaire invasie in Oekraïne staat lijnrecht tegenover de waarden die de kern vormen van onze organisatie. Het heeft, en zal in de toekomst veel leed veroorzaken in Oekraïne, Oost-Europa, Rusland en elders. We dringen er bij alle partijen op aan te werken aan een vreedzame oplossing", aldus EY Global.

PwC Global zegt "geschokt" te zijn vanwege de oorlog, in constant contact te zijn met collega's in Oekraïne en ze te ondersteunen met transport, accommodatie, financiële en juridische steun.

KPMG Global veroordeelt eveneens de "militaire invasie van de Russische overheid die tegen het internationaal recht ingaat" en spreekt ook steun uit aan Oekraïne.

BDO zegt "ontzag" te hebben voor de "moed en veerkracht van onze collega's in de regio" en "enorm dankbaar" te zijn voor de wijze waarop BDO wereldwijd samen de schouders zet onder het steunen van die collega's.

Mazars zegt geschokt te zijn door het geweld en zich te focussen op het ondersteunen van 120 teamleden in Oekraïne.  

Nederlandse kantoren

Alle Nederlandse takken van de grote kantoren laten weten dat hun gedachten uitgaan naar de mensen die direct getroffen worden en dat zij zich houden aan sancties waar de Nederlandse overheid toe besluit. De verwachting is vooralsnog dat dit geen grote financiële gevolgen zal hebben. KPMG laat bijvoorbeeld weten dat op basis van een analyse blijkt "dat wij geen klanten hebben die gesanctioneerd zijn".

Ook Deloitte stelt geen opdrachten te hebben die in strijd zijn met de sanctielijsten van de VS, het VK of de EU en identificeert en beoordeelt "alle afspraken met klanten met banden met Rusland".  Het kantoor heeft "belangrijke stappen" genomen om veiligheid en welzijn van medewerkers in Oekraïne te waarborgen en in Nederland collega's te steunen die familie of verwanten hebben die getroffen zijn door het conflict. Ook steunt Deloitte hulporganisaties en activeert initiatieven van medewerkers en partners via de eigen Impact Foundation om getroffenen van hulp te voorzien.

Flynth geeft aan dat de crisis "grote gevolgen" heeft voor klanten. "Bijvoorbeeld voor ondernemers met relaties in Rusland en/of Oekraïne of vanuit een bepaalde sector", aldus Flynth. Het kantoor verwacht dat veel ondernemers vragen zullen hebben over wat de verschillende sancties betekenen voor hun bedrijfsvoering.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.