Nieuws

OM gebruikte ten onrechte mails van advocaat in fraudezaak

Het OM heeft volgens de rechtbank in Den Bosch het verschoningsrecht geschonden door e-mails van advocaten te lezen in het kader van een fraudezaak tegen vermogensbeheerder Box. De vertrouwelijke mails doken onder meer op in een tuchtklacht van het OM tegen de accountant van Box.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Er zouden meer dan drieduizend mails van advocatenkantoor Stibbe op meerdere plekken binnen het OM, de Fiod en de Belastingdienst op verschillende manieren zijn verspreid. Het OM had de e-mails "heimelijk" gevorderd bij internetprovider Winvision.

"De staat heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar een vermogensbeheerder uit Waalre onzorgvuldig gehandeld. Het opsporingsteam kreeg hierdoor e-mails tussen het bedrijf en zijn advocaten te zien, terwijl dit niet had gemogen", aldus de rechtbank.

Vermogensbeheerder Box kwam begin 2018 in het nieuws vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude en valsheid in geschrifte door de directeur. De zaak kwam aan het licht vanwege een tuchtprocedure van het OM tegen drie betrokken accountants van BDO, destijds controlerend accountant van Box Consultants. De tuchtklacht van het OM ging over de boekjaren 2010 tot en met 2014. Het OM beschuldigde de accountants van "sabotage van de waarheidsvinding" in het desbetreffende strafonderzoek. De Accountantskamer verklaarde in de zomer van 2018 de klacht tegen de eerste twee gegrond en legt hun een berisping op. Zowel het OM als de berispte accountants gaan in hoger beroep, waarbij de berisping wordt omgezet in een waarschuwing.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.