Nieuws

PwC en KPMG verbreken relatie met Russische memberfirms

In navolging van Grant Thornton verbreken ook PwC en KPMG de relatie met hun Russische memberfirms, vanwege de Russische invasie in Oekraïne. KPMG zegt ook Belarus vaarwel.

KPMG heeft meer dan 4.500 werknemers in Rusland en Belarus en noemt het beëindigen van de werkrelatie met de collega’s daar, die vaak al tientallen jaren deel uitmaken van KPMG, "ongelooflijk moeilijk". Maar de beslissing is het gevolg van de acties van de Russische regering.

"We zijn een doelgerichte en waardengedreven organisatie, die gelooft in het juiste doen", stelt KPMG op Twitter. "Samen met andere wereldwijde bedrijven hebben wij de verantwoordelijkheid om te reageren op de aanhoudende militaire aanval van de Russische regering op Oekraïne."

Verantwoordelijkheid

PwC-topman Bob Moritz stelt op LinkedIn dat de belangrijkste focus ligt bij de Oekraïense collega's en het ondersteunen van humanitaire acties om de bevolking van Oekraïne te helpen. Maar dat is "slechts een deel van de verantwoordelijkheid" die het kantoor heeft. "We hebben besloten dat PwC, gezien de omstandigheden, geen memberfirm in Rusland behoort te hebben. Met als consequentie dat PwC Rusland het netwerk zal verlaten." Bij de Russische PwC-organisatie werken 3700 mensen.

Zowel KPMG als PwC benadrukken dat ze alles in het werk zullen stellen voor een ordelijke overgang van zowel cliënten als de betreffende memberfirms, waarbij de focus vooral ligt op het welzijn van de (oud) collega's in Rusland.

Het besluit van beide big four-kantoren volgt op een eerdere bekendmaking van Grant Thornton, het eerste grote accountants- en advieskantoor dat de relatie met de Russische memberfirm verbrak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.