Nieuws

Risico's voor financiële sector door sancties tegen Rusland 'beperkt'

De Nederlandse financiële sector heeft in totaal voor ongeveer 11,4 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit en leningen uitstaan in Rusland of bij Russische klanten. Het financiële risico dat de banken, verzekeraars en pensioenfondsen lopen door de internationale sancties tegen Rusland is beperkt.

Dat laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten. Volgens cijfers van de toezichthouder gaat het om een kwart procent van alle beleggingen en leningen van de Nederlandse financiële sector. Banken zijn goed voor 5,8 miljard euro van het genoemde bedrag, uitgaande van de situatie in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Dat laatste cijfer betreft waarschijnlijk vooral leningen van ING, die eerder zelf al liet weten voor 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt te hebben aan Russische klanten. ING heeft aangekondigd geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Rabobank sprak van 400 miljoen euro aan banden met de Russische markt. Bij ABN Amro wordt in het jaarverslag een bedrag genoemd van 50 miljoen euro.

Pensioenfondsen

Begin deze maand bracht DNB al naar buiten dat Nederlandse pensioenfondsen voor zo'n vijf miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit hadden. Een aantal grote pensioenfondsen wil van die beleggingen af, maar dat is lastig door de sluiting van de Moskouse beurs en beperkingen die Russische autoriteiten hebben opgelegd.
De financiële banden met Rusland van verzekeraars zijn beperkter, met een totaalbedrag van 350 miljoen euro. Bij beleggingsinstellingen gaat het daarnaast om 250 miljoen euro.

Bevroren tegoeden 'een fooi'

Minister Kaag van Financiën meldde eerder deze week aan de Tweede Kamer dat Nederlandse financiële instellingen tot nog toe maar voor ruim zes miljoen euro aan Russische tegoeden hebben bevroren, in het kader van het sanctiebeleid.
Kamerleden reageerden verontwaardigd, aldus het FD. Kamerlid Jasper van Dijk van de SP sprak van "een fooi", die in geen verhouding staat tot de bezittingen van Russische multimiljardairs. In België is al voor zeker tien miljard euro aan Russische tegoeden geblokkeerd.
In totaal hebben Nederlandse financiële instellingen 132 relaties gemeld met Russische klanten die op de zwarte lijst staan. Het gaat daarbij vooral om trustkantoren, die 110 meldingen deden.  Maar trustkantoren houden zelf geen tegoeden aan en kunnen die dus ook niet bevriezen, zo geeft het ministerie aan.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.