Nieuws

Accountants: 'Voortbestaan KLM in gevaar'

KLM verkeert in zwaar weer, stellen accountants KPMG en Deloitte in het jaarverslag van de luchtvaartmaatschappij. Er bestaat een kans dat de maatschappij het niet redt, ondanks het herstel in het tweede halfjaar van 2021.

Dat blijkt uit het jaarverslag van KLM, waarover ook De Telegraaf bericht. "Wij vestigen de aandacht op de continuïteitsparagraaf in de toelichting op de geconsolideerde en enkelvoudige jaarrekening, waaruit blijkt dat de belangrijkste onzekerheden betrekking hebben op de timing en mate van herstel van de KLM-activiteiten en de versterking van de solvabiliteitspositie van KLM. De combinatie van deze voorwaarden wijst op het bestaan van een materiële onzekerheid die aanzienlijke twijfel kan doen rijzen over het vermogen van KLM om haar continuïteit te handhaven", aldus de accountants.

Bestaande kredietlijnen en een steunoperatie van de Nederlandse Staat geven de accountant weliswaar het vertrouwen dat de maatschappij het kan redden, maar de oorlog in Oekraïne heeft mogelijk een negatief effect op het herstel van KLM.

De controleverklaring bij de jaarcijfers van KLM is ondertekend door zowel KPMG als Deloitte; KLM heeft als onderdeel van Air France-KLM gekozen voor een joint audit door beide accountantsorganisaties.

De luchtvaartmaatschappij ontving over 2020 en 2021 in totaal 1,8 miljard euro aan NOW-subsidie in verband met de coronapandemie. In het verslag erkent KLM ook dat stevige maatregelen nodig zijn "to ensure future success".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.