Nieuws

AFM: Accountants werken hard aan kwaliteit

De oob-accountantsorganisaties werken hard aan de kwaliteit van wettelijke controles. Voor het toezicht op de niet-oob-accountantsorganisaties heeft de AFM in 2021 een methodologie voor risicogebaseerd toezicht ontwikkeld.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar Jaarverslag 2021. De toezichthouder toonde zich vorig jaar positief over hoe oob-accountantsorganisaties hun intern kwaliteitsonderzoek (IKO) vormgeven en "overwegend positief" over het inzicht dat dit IKO gaf in de kwaliteit van wettelijke controles.

Ook oordeelde de AFM positief over de impact van de raden van commissarissen binnen accountantsorganisaties, met name door het stimuleren van randvoorwaarden voor kwaliteit. Tegelijkertijd constateerde de toezichthouder dat rvc's "uitdagingen hebben die hun impact beïnvloeden". Zo hebben ze te maken met de invloed van de partnerstructuur en hun internationale netwerk.

Overgangsjaar

De AFM ziet 2021 als een "belangrijk overgangsjaar", waarin voorbereidingen zijn getroffen voor het toezicht op de niet-oob-accountantsorganisaties. Daarvoor is een "datagedreven methodologie voor risicogebaseerd toezicht" ontwikkeld en heeft de toezichthouder kennismakingsgesprekken gevoerd met betrokken accountantsorganisaties. "We willen de toezichtcapaciteit dáár kunnen inzetten waar de risico's het grootst zijn", aldus de AFM.

In het jaarverslag gaat de AFM ook nader in op het toezicht op de kwaliteit van (niet-)financiële verslaggeving en de rol bij de verbetering van het internationale toezicht op accountantsorganisaties.

Veerkrachtig

De toezichthouder blikt in het jaarverslag terug op een jaar waarin Nederland "veerkrachtig" uit de coronapandemie kwam, "ook al zijn de effecten niet gelijkmatig verdeeld". De AEX brak de achthonderd puntengrens en een bovengemiddeld groot aantal bedrijven maakte de gang naar de beurs. "Economische en geopolitieke onzekerheden leiden tot volatiliteit, maar hebben een opvallend beperkt effect op de waarderingen in de financiële markten", aldus AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest. Het optimisme in deze turbulente tijd "vraagt om extra alertheid op risico's, in het bijzonder bij financiële dienstverlening aan particuliere beleggers en huizenbezitters". Het aantal huishoudens dat belegt steeg afgelopen jaar met twaalf procent tot 1,9 miljoen huishoudens.

Duurzaamheid

De financiële sector speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame samenleving, stelt de AFM. Om die rol in goede banen te leiden is veel regelgeving op komst, vooral uit Europa. De AFM deed een eerste onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), die begin 2021 van kracht werd. Daaruit bleek onder meer dat er ruimte is voor verbetering in hoe transparant duurzame fondsen zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.