Nieuws

Notarissen komen verplichtingen om witwassen te voorkomen niet altijd na

Mede door drukte komt een deel van de notariskantoren de verplichtingen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) niet goed na.

Daarover berichtte NRC recent, na inzage in vertrouwelijke rapportages van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over 2017-2021.
Volgens de krant blijkt uit de wettelijk verplichte kwaliteitstoetsen, die de KNB laat uitvoeren door 'auditors' (collega-notarissen), dat de kwaliteitsproblemen binnen het notariaat "wijdverbreid" zijn. "Een kwart tot een derde van de onderzochte notariskantoren kreeg afgelopen jaren zelfs een verplicht ‘verbetertraject’ opgelegd", aldus NRC.
Volgens de rapportages van de KNB-auditors is het meest voorkomende kwaliteitsprobleem de naleving van de antiwitwaswet Wwft, hoewel notarissen hier juist een belangrijke ‘poortwachtersrol’ moeten vervullen. Ook houden notarissen hun dossiers niet altijd goed bij, hanteren zij soms geen algemene voorwaarden of zijn die verouderd en laten zij steken vallen bij het controleren van buitenlandse rechtspersonen. De grote drukte in het notariaat is één van de oorzaken van de geconstateerde tekortkomingen.

Hoogrisicokantoren

Uit de jaarverslagen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), die NRC ook bekeek, blijkt dat Nederland de afgelopen jaar in het notariaat gemiddeld ruim dertig 'hoogrisicokantoren' telt, die onder verscherpt toezicht staan vanwege onder meer gebrekkige kwaliteit, integriteit en hun financiële positie.
"De toezichthouder is volgens critici echter zwaar onderbezet", aldus NRC. "Voor het toezicht op 790 notariskantoren, 3.400 (kandidaat-)notarissen en hun derdengeldrekeningen (waar dagelijks zeker zo’n 6 miljard euro op staat) telde het BFT vorig jaar 12,5 voltijdsbaan (fte’s)."
Volgens beroepsorganisatie KNB is de aandacht van notarissen voor de Wwft juist "groter dan ooit", maar zijn toetsingen strenger geworden en krijgen daarom meer kantoren een verbetertraject opgelegd. "De Wwft wordt in het notariaat in de praktijk goed nageleefd", stelt de KNB tegenover de krant.
De beroepsorganisatie berichtte zelf eind maart dat het Anti Money Laundering Centre (AMLC) juist positief was over Wwft-meldingen door notarissen bij vastgoedtransacties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.