Nieuws

BDO geeft Vitesse geen controleverklaring vanwege Russische eigenaar

Vitesse krijgt voorlopig geen handtekening van controlerend accountant BDO onder de jaarrekening over het vorige voetbalseizoen. Dat heeft alles te maken met Valeriy Oyf, de Russische eigenaar van de voetbalclub.

Dat meldt De Telegraaf. In het recent gedeponeerde jaarverslag over voetbalseizoen 2020-2021 van Performance Management Holding, eigenaar van Vitesse, wordt gemeld dat de controleverklaring van accountant BDO Audit & Assurance ontbreekt "omdat zij op dit moment geen verklaring afgeeft aan bedrijven met een Russische eigenaar".

Haast

Voor Vitesse is haast geboden, aldus de Telegraaf, omdat anders een boete rond de voetballicentie van de club dreigt. Betaald voetbalorganisaties (BVO's) hebben voor het licentiesysteem een accountantsverklaring nodig bij bepaalde rapportages die voor KNVB-doeleinden moeten worden ingediend.
Volgens een woordvoerder van de KNVB volgen anders mogelijk sancties zoals een geldboete, plus de verplichting om alsnog een accountantsverklaring te overleggen. Over de specifieke situatie rondom Vitesse wil de voetbalbond niets zeggen in verband met vertrouwelijkheid, zo meldt de krant.

Bevriezen

De Telegraaf bericht verder dat, naast Vitesse, van de Nederlandse bedrijven met een Russische eigenaar alleen de multinational Yandex NV, actief in internetdiensten, al een jaarrekening gedeponeerd heeft. Die heeft wel een controleverklaring, maar van de Russische divisies van KPMG en PwC. Kort na de Russische inval in Oekraïne hebben deze kantoren aangegeven zich terug te trekken uit Rusland.

Eerder heeft de NBA via het uitbrengen van Alert 45 aan leden geadviseerd om accountantsdiensten te bevriezen bij bedrijven die op de EU-sanctielijst staan of daarmee verbonden zijn. Door de complexe eigenaarsstructuur lijkt Vitesse "kind van de rekening" te worden, aldus de Telegraaf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.