Nieuws

Coolblue doet ook aangifte tegen Sywert van Lienden en partners

Coolblue heeft inzake de mondkapjesaffaire aangifte gedaan van oplichting tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel.

Dat meldt de Volkskrant. Coolblue volgt daarmee uitzendconcern Randstad, dat eind vorig jaar al aangifte deed tegen Van Lienden en zijn zakenpartners. Die aangifte was aanleiding voor het Openbaar Ministerie (OM) om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen Van Lienden en zijn zakenpartners, en hun stichting Hulptroepen Alliantie.

Randstad en Coolblue waren in 2020 betrokken bij het initiatief van Van Lienden om mondkapjes naar Nederland te halen toen de coronacrisis uitbrak, maar beide organisaties zeggen niet te hebben geweten dat de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie zelf miljoenen zouden overhouden aan de deal.

Voorgelogen

Net als Randstad zegt Coolblue via advocaat Sabine Pijl dat de samenwerking met de stichting nooit tot stand was gekomen als Coolblue had geweten dat Van Lienden en zijn partners zelf geld overhielden aan de samenwerking.

Coolblue zegt ook dat ze zijn voorgelogen bij de eindafrekening. Destijds beweerden Van Lienden, Damme en Van Gestel dat er geen geld was om de kosten die Coolblue had gemaakt te dekken. Coolblue schold toen het geïnvesteerde bedrag van bijna een half miljoen euro kwijt, terwijl er op dat moment al een commerciële deal met de overheid was gesloten.

Onderzoek Deloitte

Deloitte doet momenteel in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar de mondkapjesdeal. Dat onderzoek gaat moeizaam, zo blijkt uit brieven waarin het ministerie en de onderzoekers elkaar verwijten maken. Marcel Pheijffer reageerde met een column, waarin hij oproept tot meer professionaliteit van beide partijen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.