Nieuws

Credit Suisse beticht van misleiding over zaken met oligarchen

Credit Suisse en enkele bestuurders van de bank zijn in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd, omdat het financiële concern beleggers zou hebben misleid over het zaken doen met Russische oligarchen.

Daarmee heeft de door schandalen en juridische procedures geplaagde bank er weer een nieuw dossier bij. Volgens de claim, die is ingediend bij een rechtbank in New York, zijn beleggers die een bepaalde periode in maart aandelen kochten benadeeld, omdat Credit Suisse toen naliet te vermelden dat er bedragen werden geleend aan Russische oligarchen.

Dit terwijl er toen al verschillende internationale sancties waren ingesteld tegen deze oligarchen en de praktijken dus aanzienlijke risico's op mogelijke overtreding van de regels met zich meebrachten. De beurskoers van de bank is later duidelijk gezakt.

Veel geld

Op hoeveel geld de zaak betrekking heeft is niet duidelijk. Credit Suisse zelf weigert commentaar te geven. Onlangs werd bekend dat de oorlog in Oekraïne en alles daaromheen in het eerste kwartaal al een financiële klap van ruim 200 miljoen frank betekende, omgerekend meer dan 180 miljoen euro.

Ook moest de bank opnieuw veel geld opzij zetten voor juridische kwesties uit het verleden. Credit Suisse was onder meer betrokken bij de debacles rond het omvallen van investeringsfonds Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.