Deloitte-rapport over mondkapjesdeal waarschijnlijk niet klaar voor zomerreces parlement
Het Deloitte-rapport over de omstreden mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden is waarschijnlijk toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Er is meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij.
Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport meldt aan de Tweede Kamer dat wederhoor mogelijk twee weken extra gaat duren. Volgens de minister kan het rapport nog aan het begin van het reces naar de Kamer, maar alleen als feitenrelaas zonder kabinetsreactie. Een andere optie is dat het rapport later in het reces of erna wordt gestuurd. Dan geeft het kabinet er wel een reactie bij.
Tot ongeduld van de Kamer en de minister is de deadline voor het rapport van Deloitte Forensic and Dispute Services al meerdere keren uitgesteld. In eerste instantie zou het onderzoek al in september vorig jaar afgerond zijn, maar het kabinet meldde meermaals vertraging. Recent beloofde de minister nog dat het rapport wel klaar zou zijn voor het zomerreces begint. Dat reces begint op 8 juli en duurt tot 5 september.
Helder spreekt van een "constructief gesprek" met Deloitte op 10 mei jl., waarna "alles op alles" zou worden gezet om het rapport zo snel mogelijk op te leveren. Daags erna liet Deloitte echter weten dat het hoor- en wederhoorproces mogelijk twee weken extra zou vragen. "Dat ligt vast in beroepsregels en in jurisprudentie van de tuchtrechter", zo schrijft de minister aan de Kamer.
Reactie Van Lienden
Sywert van Lienden meldt zelf op Twitter dat hem gevraagd is af te zien van de eerder afgesproken termijnen voor wederhoor, omdat het concept-rapport vertraging had opgelopen. Dat wordt volgens Van Lienden pas halverwege juni verwacht, omdat volgens hem het ministerie van Volksgezondheid data pas laat heeft overgedragen. Ook zouden recent nog interviews zijn gehouden.
Hij noemt het "treurig" dat zijn organisatie nu "de zwartepiet krijgt". Daar heeft hij het ministerie ook op aangesproken, schrijft hij. Van Lienden vindt het "niet fair" om de wederhoor te beperken ten opzichte van eerder gemaakte afspraken.
Van Lienden en zijn twee zakenpartners verdienden miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Het OM doet onderzoek en heeft inmiddels beslag gelegd op ruim 11,5 miljoen euro. Webwinkel Coolblue en uitzender Randstad hebben aangifte gedaan. Zij werkten belangeloos mee, omdat ze was gezegd dat het ging om een non-profitinitiatief vanuit Van Lienden.
Bron: ANP
Gerelateerd

Ondanks negatief advies kocht VWS één miljard mondkapjes in
Ondanks negatief advies van inkopers kocht het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in de eerste maanden van de coronapandemie circa één miljard...

'Mondkapjesdeal' straks in de bios te zien
De roemruchte ‘mondkapjesdeal’ die Sywert van Lienden en zijn zakenpartners sloten met het ministerie van VWS, wordt verfilmd. Producent Levitate Film heeft de rechten...

Van Lienden en partners ook verdacht van witwassen
Opiniemaker Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel worden door het Openbaar Ministerie (OM) nu ook verdacht van witwassen. Dat...

Coolblue doet ook aangifte tegen Sywert van Lienden en partners
Coolblue heeft inzake de mondkapjesaffaire aangifte gedaan van oplichting tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel.

Deloitte en VWS kibbelen over onderzoek mondkapjesdeal
Deloitte heeft voor zijn onderzoek naar de mondkapjesdeal met het bedrijf van Sywert van Lienden de overheid om meer en betere informatie gevraagd.