Everts: EY wil geen audit only-model
Het voorkomen van nieuwe incidenten rondom accountants is gebaat bij audit only. Maar EY wil geen audit only-model, betoogt Gerben Everts in de Telegraaf.
Everts, directeur van beleggersorganisatie VEB en eerder toezichthouder op het accountantsberoep bij de AFM, noemt het in zijn column in de Telegraaf “maatschappelijk onaanvaardbaar” dat wereldwijd dertig procent van de accountantscontroles onder de maat is. Het accountantsberoep is steeds ’efficiënter’ geworden en “de jacht is ingezet op omzetgroei in omringende domeinen”, stelt hij. “De daardoor ontstane kwetsbaarheden in kwaliteit bleven lang onbewaakt, met misstanden tot gevolg.”
Het voornemen van de wereldwijde EY-organisatie om de advies- en accountantspraktijken te splitsen lijkt dan ook verheugend, aldus Everts. “Meer aandacht voor de controletak als publiek goed is goed en trekt de betere accountants aan.”
Maar volgens de VEB-directeur wil EY helemaal niet naar een audit-onlymodel, maar vasthouden aan het multiservice-concept. “EY ziet audit als verplicht corvee en wil juist door kunnen groeien in andere vormen van dienstverlening. Daarvoor moet ze af van knellende regelgeving die de combinatie van advies en controle op het niveau van de gecontroleerde beperkt.”
Klap in het gezicht
Volgens Everts biedt EY de adviestak aan “voor de hoogste bieder” en gaat na een splitsing het jagen op adviesomzet “ongeremd” door, “wat de spanning in de prikkels en het marktfalen juist groter in plaats van kleiner maakt”. In zijn optiek is dat een “klap in het gezicht van alle accountants in Nederland”.
Wat de VEB-voorman betreft zou aanvullend advieswerk naast de controle beperkt moeten blijven tot niet-beursgenoteerde bedrijven en gaat het voornemen van EY niet helpen om een noodzakelijke cultuurverandering en kwaliteitsverbetering door te voeren en zo vertrouwen terug te winnen. “Het voorkomen van nieuwe incidenten is gebaat bij audit only. En audit only, Ernst!”
Discussie
De plannen van EY rondom het splitsen van de advies- en auditpraktijken zijn voer voor discussie, ook op deze site. Zo reageerde communicatie-adviseur Jan-Willem Wits recent op het betoog van hoogleraar Jan Bouwens dat EY van de verkoop van de adviestak een verdienmodel zou maken. Wits noemt de splitsing een “logische laatste stap, die met het scheiden van controle en advies begonnen is”.
Eerder stelde hoogleraar Peter Diekman al dat als accountants de onafhankelijkheidsregels volgen, een scheiding tussen accountants en consultants niet nodig is. Hij noemde het een “discussie voor de bühne”.
Hoogleraar Marcel Pheijffer sprak medio juni in zijn column in het FD het vermoeden uit dat de discussie binnen EY over splitsing van controle en advies is aangezwengeld door de adviestak. De onafhankelijkheidsregels voor accountants zitten daar in de weg en de accountantspraktijk moet veel investeren in kwaliteits- en compliancemaatregelen.
Gerelateerd
'Misschien liepen we te ver voor'
EY-topman Jeroen Davidson is de tweede niet-accountant die als voorzitter van de raad van bestuur leiding geeft aan de Nederlandse EY-organisatie. Het 140-jarig...

Private equity wil mogelijk belang in consultancytak EY
De Amerikaanse private equity-groep TPG Capital heeft EY benaderd met een voorstel voor het nemen van een belang in de consultancypraktijk. Dat zou een nieuwe poging...

EY Global-topman Di Sibio richting pensioen na mislukte splitsing
EY Global chief executive Carmine Di Sibio heeft bekendgemaakt volgend jaar zijn functie neer te leggen en met pensioen te gaan. Aanvankelijk zou Di Sibio leiding...

EY benoemt wereldwijd bijna duizend nieuwe partners
De internationale EY-organisatie meldt de benoeming van 996 nieuwe partners wereldwijd. Ruim een derde van de nieuw benoemde partners is vrouw.

EY schrapt drieduizend banen in de VS
EY schrapt ongeveer drieduizend banen in de Verenigde Staten, circa vijf procent van het totale personeelsbestand bij de Amerikaanse memberfirm. Volgens de Financial...