Nieuws

'Splitsing EY levert partners miljoenen op'

Het scheiden van de accountants- en adviespraktijken van EY zou de partners van die organisatie miljoenen kunnen opleveren. De consultancypraktijk zou naar de beurs willen gaan.

Dat meldt het FD, op basis van uitgebreide berichtgeving door The Wall Street Journal. Die krant heeft inzage gehad in interne documenten over de splitsing van de audit- en adviespraktijken van EY, een plan dat intern bekend staat als 'Project Everest'. De auditpraktijk wordt daarin aangeduid als AssureCo, de consultancytak als NewCo.

De splitsing zou gepland staan voor eind 2023, waarna de adviestak voor ongeveer vijftien procent aan de beurs wordt genoteerd. Dat zou een bedrag van circa tien miljard dollar kunnen opleveren. Nog eens vijftien procent van de aandelen van de consultancypraktijk wordt gereserveerd voor het personeel en zeventig procent blijft in handen van de partners. De adviespraktijk zou daarnaast voor zo'n zeventien miljard aan krediet willen aantrekken.

Uitkering

De partners van de auditpraktijk worden daarbij gecompenseerd voor de gemiste opbrengst uit de beursgang van de consultancytak en krijgen ook een uitkering vanuit het verworven krediet. Dat zou auditpartners uit het VK en de VS, die nu jaarlijks acht tot negen ton (dollars) ontvangen, gemiddeld circa twee miljoen dollar moeten opleveren. Partners die langer aan EY verbonden zijn, ontvangen een duidelijk hogere uitkering, maar de verschillen zijn wel veel kleiner dan aanvankelijk was bedacht, aldus de WSJ.

De partners van de consultancytak zouden elk aandelen krijgen ter waarde van zeven tot negen keer hun jaarlijkse partnerfee, uit te betalen over een periode van vijf jaar. Ook hier is de senioriteit van een partner bepalend voor de hoogte van het bedrag. Accountant.nl-columnist en hoogleraar Jan Bouwens sprak recent in een bijdrage over de opsplitsing van EY van een 'businessmodel'.

Rem op groei

De internationale top van EY benadrukt dat de voorgenomen splitsing van de audit- en adviestak niet is ingegeven door mogelijke claims wegens tekortschietende controles, zoals rondom het Duitse betaalbedrijf Wirecard. Beleggers in Wirecard zouden voor zo'n anderhalf miljard euro schade op controlerend accountant EY willen verhalen.

Volgens EY is wel sprake van rem op toekomstige groei van de gezamenlijke praktijken, onder meer door het toezicht op de accountantspraktijk en beperkingen ten aanzien van het gelijktijdig aanbieden van audit- en adviesdiensten, zoals in Nederland al langer het geval is.

Splitsing zou voor beide takken groei kunnen opleveren. EY verwijst daarbij ook naar het succes van Accenture, de adviespraktijk die voortkwam uit Arthur Andersen en zich kort voor het Enronschandaal had verzelfstandigd.

Roadshow

Project Everest loopt al sinds november vorig jaar, toen global chairman Carmine Di Sibio van EY besloot om de discussie over een splitsing van de praktijken opnieuw te agenderen. Eerder hing hij nog een tegenovergestelde strategie aan.

De top van EY wil voor 4 juli aanstaande besluiten over een splitsing. Wereldwijde roadshows worden deze zomer ingezet om partners in de diverse landen te informeren over een en ander, waarna begin 2023 over het plan moet worden gestemd. De naam EY zou behouden blijven voor de auditpraktijk.

WSJ: 'EY's Breakup Plan Means Windfalls for Partners'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.