UWV vordert 2,3 miljard euro aan NOW-geld terug
Tienduizenden werkgevers die tussen maart en mei 2020 wegens de coronacrisis loonsteun ontvingen, moeten in totaal 2,3 miljard euro terugbetalen.
Het voorschot dat zij in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ontvingen bleek na een definitieve berekening te hoog. Daarnaast zijn er ook veel werkgevers die te weinig hebben gekregen en aan wie uitkeringsinstantie UWV nog 455 miljoen euro zal overmaken.
Het UWV heeft het register gepubliceerd met de definitieve tegemoetkomingen voor werkgevers die een aanvraag hebben gedaan voor de eerste periode van de NOW, die liep van maart tot en met mei 2020. Naar rato van hun omzetverlies kregen werkgevers vanuit de NOW-regeling een deel van de loonkosten vergoed door de overheid, zodat ze niet tot ontslagen over hoefden te gaan. Op basis van definitieve berekeningen van het verlies aan inkomsten bepaalt het UWV nu op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hebben.
In de eerste periode NOW werd aan ruim 139.500 werkgevers een voorschot toegekend, in totaal voor zo’n 7.9 miljard euro. Van deze werkgevers krijgen er 90 duizend (71 procent) een terugvordering. Het UWV stelt dat de voorwaarden voor het terugbetalen van dit geld ruim zijn. Bijna 36 duizend werkgevers krijgen juist meer NOW-geld.
Nabetaling
Enkele van de grootste ontvangers van de loonsteun zitten bij die groep bedrijven die nog een nabetaling kan verwachten. KLM, dat ruim 293 miljoen euro aan voorschotten ontving, krijgt voor de eerste NOW-periode nog eens ruim 9 miljoen euro meer.
Ook luchthaven Schiphol, staalfabriek Tata Steel in IJmuiden en gokbedrijf Holland Casino krijgen nog miljoenen euro's aan NOW-geld. Autofabriek VDL Nedcar moet juist bijna 200 duizend euro terugbetalen van zijn voorschot.
Voor 26 procent van de werkgevers komt de definitieve tegemoetkoming voor de eerste periode NOW uit op nul euro. Deze ruim 32.000 werkgevers moeten dus het volledige voorschot terugbetalen. In de meeste gevallen gaat het om werkgevers die uiteindelijk minder dan 20 procent omzetverlies hebben gemaakt.
Bron: ANP/UWV
Gerelateerd

162 duizend bedrijven maakten gebruik van NOW-steunregeling
Tijdens de coronacrisis hebben in totaal 162 duizend bedrijven gebruikgemaakt van de NOW-steun.

Ook veel accountantskantoren moeten NOW1-voorschot terugbetalen
Veel accountantskantoren moeten het voorgeschoten subsidiebedrag van de eerste NOW-periode (NOW1) terugbetalen, of hebben dit inmiddels vrijwillig gedaan. Het gaat...
Van NOW naar belastingschuld: hou het uitvoerbaar!
Het is al ruim twee jaar geleden dat de uitbraak van Covid aanleiding vormde voor versnelde invoering van de NOW en andere steunmaatregelen. Vanaf het begin was...

NBA spreekt met ADR en SZW over NOW-reviews
De NBA heeft met de Auditdienst Rijk (ADR) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gesproken over de ADR-reviews van NOW-dossiers. Het rapport...

Rekenkamer: Uitvoering en controle NOW op orde
De Algemene Rekenkamer geeft de minister van SZW en het UWV een compliment voor de wijze waarop deze regeling is uitgevoerd en hoe de controle erop is ingericht....