Nieuws

Van Beusekom (AFM): 'allemaal bijdragen aan bestrijden van fraude'

Hoewel we verschillende verantwoordelijkheden hebben, kunnen we allemaal bijdragen aan het bestrijden van fraude. Dat stelde AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom op 20 juni tijdens de internationale conferentie van de Foundation for Auditing Research (FAR).

Van Beusekom ging in op recente bevindingen van de AFM over de omgang met frauderisico’s door accountantsorganisaties bij gecontroleerde ondernemingen. Daarover publiceerde de toezichthouder eind mei een position paper.

De AFM-bestuurder vroeg zich af hoe accountantsorganisaties reageren wanneer een junior accountant een mogelijke fraude op het spoor is bij de controle van de jaarrekening. Kan die openlijk vermoedens uitspreken, toegang krijgen tot de juiste tools en is er hulp en ondersteuning om dat vermoeden goed te onderzoeken?

Volgens de AFM neemt het risico op fraude toe en moeten accountantsorganisaties tijd en energie steken in een effectieve aanpak. "Een brand voorkomen is beter dan een brand moeten blussen."

De FAR-conferentie met als thema 'Inside out and outside in' werd op 20 en 21 juni gehouden op universiteit Nyenrode. Het was de zevende jaarlijkse conferentie van het onderzoeksinstituut. Een verslag van de conferentie voor deze site volgt binnenkort.

De (engelstalige) speech van AFM-bestuurder Van Beusekom is inmiddels via de website van de AFM beschikbaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.