Nieuws

Vijftien maanden cel geëist tegen 'fiscalist' voor belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden cel tegen een administrateur-belastingadviseur uit Zeist, wegens fiscale fraude. De man zou voor zijn cliënten opzettelijk onjuiste en vals opgemaakte aangiften inkomstenbelasting hebben ingediend bij de Belastingdienst.

Het nadeel voor de Belastingdienst is berekend op meer dan 1,4 miljoen euro. Een aantal vennootschappen, waarvoor de man als (belasting)adviseur optrad, werd aangekocht door een stichting die bestuurd werd door een bij de Belastingdienst bekende 'katvanger'.

De vennootschappen hadden grote vorderingen op de directeuren grootaandeelhouders en grote pensioenverplichtingen ten behoeve van deze directeuren. In de constructie werden fiscaal belastbare uitkeringen (afkoop pensioen), uitdelingen en de verkopen van de vennootschappen door verdachte niet aangegeven in de belastingaangiften.

Wegpoetsen

Volgens de officier van justitie adviseert de man "zonder meer frauduleuze herstructureringen en voert die ook uit". Daarmee werden fiscale claims "weggepoetst" en niet verantwoord in de aangiften inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet daardoor niets van deze frauduleuze transacties en komt ze pas op het spoor, doordat een patroon wordt geconstateerd met verkopen aan de katvanger.

De verdachte belastingadviseur stelt ter verdediging dat hij het allemaal niet zo heeft bedoeld of begrepen. Hij zegt wel dat hij fiscalist is, maar is het ook weer niet. Hij wijst naar zijn cliënten die hem op het verkeerde been hebben gezet, of naar de fiscus die eerder een dividenduitkering had moeten stellen.

Wat het OM betreft kunnen ook de cliënten van de fiscalist niet vrijgepleit worden, maar ze hebben wel het "verschrikkelijke ongeluk gehad om in de armen van deze verdachte te zijn gelopen". Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden vindt de officier dan ook op zijn plaats. De rechtbank doet over vier weken uitspraak.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.