Nieuws

'Witweek-arrangementen' voor criminelen bij vakantieparken

Geen midweekarrangementen, maar 'witweekarrangementen': criminelen maken op grote schaal gebruik van vakantieparken om geld wit te wassen. Lokale overheden blijken tot nu toe niet in staat om de praktijken aan te pakken.

Dat meldt De Telegraaf op basis van een vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. Uit het rapport blijkt dat criminelen hele vakantieparken opkopen en soms ook zelf uitbaten, en geld witwassen via renovatie, exploitatie en het doorverkopen van vastgoed.

Mogelijk tientallen miljoenen euro's worden op deze manier witgewassen. Daarnaast worden de parken ook gebruikt om geld te verdienen, onder meer door vakantiewoningen te gebruiken voor de productie van drugs, illegale prostitutie of het opslaan van verboden goederen.

Weinig zicht op geldstromen

De overheid heeft weinig zicht op de geldstromen, omdat transacties rondom het eigendom van chalets en stacaravans niet geregistreerd worden in het Kadaster, aldus de Telegraaf. Er wordt vaak met contant geld betaald, dat door allerlei constructies moeilijk te traceren is. Veel gemeentes laten zich volgens de onderzoekers momenteel te veel leiden door mogelijke voordelen, zoals meer toerisme en parken die worden opgeknapt, en zijn daardoor niet kritisch genoeg.

De problematiek is dusdanig omvangrijk en alarmerend dat meteen besloten is om een groot vervolgonderzoek te doen. Ahmed Marcouch, burgermeester van Arnhem en voorzitter van RIEC Oost-Nederland, pleit voor het opzetten van een landelijke aanpak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.