Nieuws

EY-topman Di Sibio hoopt op tien miljard extra omzet door splitsing

De splitsing tussen de audit- en adviespraktijken van EY kan de consultancytak mogelijk zo’n tien miljard dollar extra omzet opleveren. Dat verwacht EY Global-ceo Carmine Di Sibio.

De bestuursvoorzitter van de wereldwijde EY-organisatie stelt in een interview met de Financial Times dat de adviespraktijk van EY door de splitsing “bevrijd” wordt van mogelijke belangenconflicten, die bijvoorbeeld in de weg zitten bij een samenwerking met grote techbedrijven.

De auditpositie van EY in de techmarkt is volgens De Sibio "both a blessing and a curse". EY is momenteel controlerend accountant van techbedrijven als Amazon, Google, Oracle en Salesforce.

Combinatie gunstig voor accountants

Volgens Di Sibio is de combinatie van audit en advies vooral gunstig voor de accountantspraktijk; het zorgt voor genoeg omvang en gewicht om bij grote opdrachtgevers aan tafel te komen. Maar bij de adviestak zit de combinatie in de weg, omdat die vanwege mogelijke belangenverstrengeling geen samenwerking mag aangaan met zulke bedrijven.

Samenwerkingsverbanden met techbedrijven vormen volgens de EY-topman de sleutel voor stevige adviescontracten, zoals cloudprojecten om IT-systemen bij bedrijven te moderniseren. Dat kan EY jaarlijks vijf tot tien miljard dollar extra omzet opleveren, meent Di Sibio.

Accountants kunnen adviesdiensten weer opbouwen

Tegelijk stelt hij dat een splitsing ook goed kan uitpakken voor de accountantspraktijk, die dan opdrachten kan verwerven bij bedrijven waar nu de adviestak al werkzaam is. Dan is er formeel immers geen sprake meer van belangenverstrengeling.

Opmerkelijk is dat Di Sibio tegenover de FT aangeeft dat de accountantspraktijk ook kan groeien door zelf weer nieuwe adviesdiensten op te bouwen.

Besluit in het najaar

De top van EY overlegt momenteel in New York over de mogelijke splitsing van de organisatie, die in mei jl. voor het eerst werd aangekondigd. De uiteindelijke beslissing volgt volgens Di Sibio binnen enkele weken. Finale besluitvorming door de partners verwacht hij in oktober of november. "It would reshape the industry", zo omschrijft hij de mogelijke splitsing.

De EY-topman denkt dat ook andere grote kantoren er niet aan ontkomen om de adviespoot los te maken van de audittak. Tot nu toe zijn de andere big four-kantoren echter nog positief over de combinatie van controle en advies. Zo stelde de global ceo van PwC recent tegenover de FT dat de voordelen van een multidisciplinaire organisatie opwegen tegen de zorgen over mogelijke belangenconflicten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.