FIU: weer meer meldingen van ongebruikelijke transacties
Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door meldingsplichtige instellingen blijft oplopen. Ook door accountants werd vorig jaar meer gemeld. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2021 van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland).
In totaal werden vorig jaar ruim 1,2 miljoen ongebruikelijke transacties gemeld, door bijna tweeduizend verschillende meldingsplichtige instellingen. De totale waarde van de verdacht verklaarde transacties bedroeg in 2021 ruim 15,3 miljard euro. Omdat het vaak gaat over grensoverschrijdende geldstromen is dat bedrag niet gelijk te stellen aan mogelijk beslagresultaat en/of incassoresultaat van eenzelfde omvang in Nederland, benadrukt de FIU.
FIU-Nederland verklaarde in 2021 96.676 transacties verdacht, verdeeld over 18.238 dossiers, die ter beschikking zijn gesteld aan de (bijzondere) opsporingsdiensten en inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
De verdachte transacties hadden betrekking op een grote diversiteit aan mogelijke delicten, zoals corruptie, fraude en witwassen, maar ook bijvoorbeeld terrorismefinanciering, ondergronds bankieren, kinderporno en mensenhandel. Het aantal meldingen van witwassen was daarbij veruit het hoogste.
Meer meldingen door accountants
Het aantal meldingen van verdachte transacties vanuit het accountantsberoep is in 2021 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2020 meldden accountants 2.466 keer, afgelopen jaar steeg het aantal meldingen naar 2.741. Belastingadviseurs meldden juist iets minder: in 2020 nog 383 keer, vorig jaar 323 keer. Advocaten bleven in 2021 steken op een schamele 13 meldingen bij de FIU, nog minder dan de 21 over 2020.
Veruit de grootste aantallen meldingen komen van banken en andere financiële instellingen, zoals betaaldienstverleners. Opvallend is een grote stijging in het aantal meldingen door ‘wisseldiensten virtuele valuta’: 190.345 keer over 2021, tegen ruim zevenduizend meldingen het jaar ervoor.
Meer verdachte transacties vanaf 2020
Vanaf 2016 tot en met 2019 schommelde het aantal verdachte transacties tussen de 39.000 en 57.000 per jaar. Vanaf 2020 heeft FIU-Nederland vervolgens een sterke stijging laten zien in het aantal transacties dat verdacht is verklaard. In 2020 waren het er net iets meer dan 100.000, dit jaar net iets minder.
De stijging is volgens de FIU het resultaat van onder andere investeringen in capaciteit en versterking van de effectiviteit en efficiëntie, via verbeteringen in technologie, kennis en expertise.
Op 5 juli heeft de minister van Justitie en Veiligheid het jaaroverzicht 2021 van FIU-Nederland aangeboden aan de Tweede Kamer.
Gerelateerd
Amerikaanse rappers zijn niet blij met BDO
De Amerikaanse BDO-organisatie is een aantal beroemde klanten kwijtgeraakt, waaronder de bekende rapper Jay-Z, na beschuldigingen dat een medewerker van het kantoor...
Opiniestuk FD: 'Stel UBO-register zo veel mogelijk open'
Een publiek toegankelijk UBO-register draagt bij aan misdaadbestrijding. De redenen voor het afsluiten van het tot najaar 2022 openbare register zijn gebaseerd op...
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....
'Wonderbelegger' voor rechtbank om grootschalige beleggingsfraude
Een 27-jarige man moet bij de rechtbank in Zwolle verschijnen, omdat hij wordt verdacht van grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om 'wonderbelegger' Max R.,...
DNB dreigt met tweede boete voor de Volksbank
De Volksbank, het moederbedrijf van ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank, dreigt een tweede boete te ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB) om vermeende tekortkomingen...