Nieuws

Ambtenaar gebruikte gemeente als 'flappentap'

De officier van justitie heeft veertig maanden gevangenisstraf geëist tegen een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem. De man zou tussen 2008 en 2020 een bedrag van ruim 1,9 miljoen euro hebben witgewassen.

De man stond voor de rechtbank in Zutphen terecht voor valsheid in geschrifte en witwassen. Hij had vanuit zijn functie bij de gemeente de bevoegdheid om facturen te accorderen. De ambtenaar zou vanaf 2008 een groot aantal valse facturen hebben opgemaakt op naam van bedrijven waaraan zijn zus verbonden was. Hij kon de uitbetaling van de vervalste facturen vervolgens zelf goedkeuren.

Het geld werd overgemaakt naar bankrekeningen die gelieerd waren aan de bedrijven en vervolgens (deels) overgeboekt naar rekeningen van de ambtenaar of contant aan hem overhandigd. De verdachte en zijn zus verdeelden het geld.

Nadat de fraude werd ontdekt, werd de ambtenaar in 2020 ontslagen en deed de gemeente aangifte. Om het geld terug te vorderen heeft de gemeente een civiele procedure gevoerd. Het familielid werd als medeverdachte in het strafrechtelijk onderzoek aangemerkt, maar is inmiddels overleden.

Flappentap

De officier van justitie noemt het "schokkend" hoe gewoon de verdachte zijn handelen was gaan vinden. "Als er geld nodig was, werd even een factuurtje geregeld. Verdachte gebruikte de gemeente als flappentap."

Volgens de officier hebben de verdachte en zijn zus zichzelf gedurende een zeer lange periode "schaamteloos verrijkt" en heeft de ambtenaar "stelselmatig en op grove wijze" misbruik gemaakt van zijn functie en bevoegdheden als teamleider binnen de gemeente Doetinchem. "Door het handelen van verdachte is ook het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van de overheid en in het bijzonder van werknemers van de overheid ernstig geschaad."

Gezien de ernst van de feiten vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van veertig maanden passend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.