Nieuws

Britse PwC-partners verdienen gemiddeld meer dan een miljoen pond

Partners van PwC in het Verenigd Koninkrijk ontvingen in 2021 voor het eerst een partnerbeloning van gemiddeld meer dan een miljoen pond. Dat komt vooral door stijgende adviesomzet en het afstoten van sommige activiteiten.

Britse media spreken bij het bereiken van de miljoen pond-grens over "de start van een nieuw seizoen met geweldigde inkomsten voor de big four-accountantsorganisaties". Maar PwC tempert de verwachtingen en waarschuwt voor inflatie en stijgende salarissen, die de partnerbeloning komend jaar mogelijk zullen verlagen.

Het kantoor heeft vorige maand een groot deel van de 24.000 Britse werknemers loonsverhogingen aangeboden van negen procent of meer, om zo goed personeel aan te trekken en te behouden op de ook in het VK moeilijke arbeidsmarkt.

De loonsverhoging moet medewerkers ook compenseren voor de sterk gestegen inflatie. De Britse bestuursvoorzitter van PwC, Kevin Ellis, verwacht dat het gemiddelde partnerinkomen daarom volgend jaar weer zal dalen.

Partnerbeloning

De inkomsten voor de 995 partners van PwC in het VK en het Midden-Oosten stegen tot gemiddeld £ 1.025.000. Vorig jaar was dat gemiddeld 868 duizend pond. De toppartners verdienden nog aanzienlijk meer.

Bovenop een bedrag van £ 920.000 aan partnerbeloning komt een extraatje van gemiddeld £ 105.000 per partner uit de verkoop van de mobility tak, een adviespraktijk gericht op bedrijven met veel internationaal verhuizende medewerkers.

Groei bij adviespraktijk

Ook groeide de omzet uit adviesdiensten met 33 procent, waarmee de adviestak de omzet van de auditpraktijk overtrof. Gevraagd naar de visie op de voorgenomen splitsing van de audit- en adviespraktijken van EY, benadrukte Ellis dat PwC vol overtuiging vasthoudt aan de multidisciplinaire organisatie. In totaal behaalde PwC UK vorig boekjaar voor het eerst een omzet van vijf miljard pond, waarvan één miljard in het Midden-Oosten.

Wel kreeg PwC vorig jaar voor bijna zeven miljoen aan boetes voor tekortschietende controles bij drie Britse beursgenoteerde bedrijven. Volgens bestuursvoorzitter Ellis heeft PwC geïnvesteerd in verbetering van de auditkwaliteit, maar “zullen er altijd menselijke fouten worden gemaakt; we ondertekenen vierduizend controles per jaar".

In Nederland lag de gemiddelde partnerbeloning bij PwC in het boekjaar 2020-2021 op €690.000. De cijfers over het afgelopen boekjaar zijn nog niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.