Nieuws

FRC publiceert regels voor Brits oob-accountantsregister

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft de regels gepubliceerd voor een nieuw register van accountantsorganisaties die wettelijke controles mogen uitvoeren bij organisaties van openbaar belang (oob's).

Accountantsorganisaties die nu al oob's controleren, kunnen gebruikmaken van een overgangsregeling. Zij moeten een aanvraag indienen bij de FRC en worden na goedkeuring opgenomen in het nieuwe oob-auditregister. Voor het doen van die aanvraag geldt een overgangsperiode van 5 september tot en met 4 december aanstaande.  

De regelgeving voor het nieuwe oob-register volgt op de Britse kabinetsreactie bij het beleidsplan Restoring trust in audit and corporate governance. Dat plan voor herstel van vertrouwen in het Britse stelsel van toezicht en controle werd in 2021 gepresenteerd, als antwoord op een reeks incidenten rondom het accountantsberoep in het Verenigd Koninkrijk.

Concrete acties

De opzet van het oob-auditregister is één van de eerste concrete acties op basis van het beleidsplan. Uit eerder onderzoek bleek dat de FRC onvoldoende bevoegdheden had om structurele problemen bij accountantskantoren aan te pakken.

Medio juli bracht de FRC zelf nog een position paper uit, waarin voorstellen voor betere corporate governance worden gedaan. Onderdeel van de Britse hervormingsplannen is ook de instelling van een nieuwe toezichthouder, de Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA), als opvolger van de FRC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.