Nieuws

Happy@Work-festival: 'Jij bent de kapitein van jouw schip'

Te midden van afvalverwerkers en vrachtschepen was De Utrechtse Stadsvrijheid op 26 augustus het decor voor het eerste NBA Young Profs zomerfestival, met als thema 'Happy@Work'. "Om goed te doen, moet je je ook goed kunnen voelen."

Werkplezier vergroten kunnen we niet alleen, dat doe je samen, aldus NBA Young Profs-bestuurslid Jeffrey Heerschop bij de opening van het festival, gehouden op een voormalig Utrechts fabrieksterrein. Hij riep de jonge (aankomend) accountants op zich te laten horen op platforms als de young profs-community van de NBA en de eigen LinkedIn-pagina.

Creativiteitsexpert Karl Raats helpt "grote mensen om leuke ideeën te krijgen". Met een ogenschijnlijk simpele en tegelijke onmogelijke opdracht liet hij de deelnemers daaraan inhoud geven. Een vel papier en een schaar waren daarbij genoeg. Een "uitdaging die maakt dat de gangbare manier van werken niet meer volstaat", aldus Raats, die vervolgens het gedrag van de zaal schetste bij het zoeken van een oplossing. Daarbij zit de omgeving vaak in de weg, wat veelal uitmondt in "met de beste intenties van de wereld het elkaar onmogelijk maken".

YoungProfFestival1_26augustus2022_900x590.jpg

Volgens Raats geeft een realist handen en voeten aan ideeën en benoemt een criticus vooral de mogelijke problemen. Maar het helpt niet altijd om een idee "waterdicht en vuurvast" te maken.  "Als de brandweer voor de deur staat benoem je niet een werkgroep, maar je gaat blussen." Accountants staan ergens voor, juist ook in een veranderende wereld, benadrukte Raats. Het is zaak die meerwaarde te bewaken en niet de techniek de overhand te laten nemen. "Je bent niet de menselijke interface van Yuki."

Psychologische veiligheid

Tijdens de reeks workshops ging het over allerhande thema's waar (jonge) accountants mee worstelen: werkplezier, de balans tussen werk en privé, het gebruik van je stem tijdens je werk, jezelf op de kaart zetten, stevig in je schoenen staan, impact maken en het socratisch gesprek. Maar ook 'psychologische veiligheid', volgens expert Joriene Beks een belangrijk middel om als team beter te presteren, wat bijdraagt aan het behoud en het werkplezier van mensen. Ook helpt het teams om inclusiever te worden. Vertrouwen, vrijmoedigheid en het verschil maken zijn factoren die bij pyschologische veiligheid een rol spelen, aldus Beks.

YoungProfFestival2_26augustus2022_900x590.jpg

Eerder bleek uit onderzoek van wetenschapper (tevens kwartiermaker) Marlies de Vries al dat jonge accountants binnen hun kantoor soms druk ervaren en het lastig vinden om hun mond open te doen. Hoewel kantoren het graag anders voorstellen, werkt het durven delen van fouten in de praktijk nog niet overal goed, meende Beks ook. Met respect en begrip met elkaar omgaan, echte openheid betrachten, maakt dat zaken bespreekbaar worden.

Vaak spelen machtsverhoudingen een belangrijke rol. “Wat maakt dat ik iets niet zeg, op het moment dat het wel zou moeten?” Dus is het ook goed als aan het slot van een teamvergadering wordt gevraagd "Heb je kunnen zeggen wat je wilde zeggen?"

Kapitein

Na de workshops, sociale intermezzo's en de mogelijkheid om alsnog een 'diplomafoto' met NBA-voorzitter Kris Douma te laten maken, sloot schrijver, politiek filosoof en spoken word-artiest Lev Avitan het zomerfestival af met een hart onder de riem van de jonge accountants.

YoungProfFestival3_26augustus2022_900x590.jpg

Jullie zijn de nieuwe lichting en belangrijk voor het beroep, stelde hij. "Maar om goed te doen, moet je je ook goed kunnen voelen." Hele nachten doorploeteren is niet meer van nu, net zomin als een ondemocratische werkvloer zonder moreel kompas. "Jij bent werkelijk de kapitein van jouw schip en jij bepaalt waar het naar stuurt." Toen was het tijd voor de bbq en dj Martino Rosso.

YoungProfFestival4_26augustus2022_900x590.jpg

 

De ontmoeting met andere young profs was voor de deelnemers de belangrijkste drijfveer om het festival te bezoeken, blijkt uit de evaluaties; bijna zeventig procent noemt dat als belangrijkste reden om deel te nemen. De waardering voor het event is uitzonderlijk hoog: 95 procent geeft het festival een cijfer 8 of hoger.

"Mooie organisatie en een sprankelend event", zo valt te lezen in de reacties. Een "superleuk festival" en ook "normaliter ben ik niet zo van dit soort bijeenkomsten, maar de workshops spraken me vooraf wel aan. Op de dag zelf heeft het mijn verwachtingen overtroffen". Bezoekers rekenen daarom op een vervolg: "Een geslaagd festival waar ik de volgende keer weer aan deel zou nemen."

YouTube: Lev Avitan over young profs in de accountancy

Happy@Work-festival: aftermovie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.