Nieuws

NOREA: Ziekenhuizen gaan gebukt onder toenemende auditlast

Ziekenhuizen hebben te maken met een toenemende auditlast, blijkt uit onderzoek van NOREA.

Daarmee wordt gedoeld op de noodzakelijke inzet, in termen van tijd en geld, die ziekenhuizen intern maar ook extern besteden aan het (laten) uitvoeren van audit-activiteiten, omwille van certificeringen, accreditaties of controles, die door wet- en regelgeving of toezichthouders wordt opgelegd aan ziekenhuizen. De resultaten van het onderzoek worden tijdens een seminar op 5 september 2022 toegelicht.

Voor het onderzoek, uitgevoerd door de Kennisgroep ICT & Zorg van NOREA, is gesproken met vertegenwoordigers van diverse ziekenhuizen en (externe) professionals die betrokken zijn bij deze audit-activiteiten. De focus van het onderzoek lag op informatiebeveiliging.

NOREA noemt de stijgende auditlast "zorgelijk". Volgens de beroepsorganisatie van IT-auditors gaat de toenemende auditlast gepaard met een steeds grotere frustratie bij de betrokken partijen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid informatie die zij aan verschillende instanties moeten opleveren.

Daarnaast zijn er veel organisatorische knelpunten aanwezig binnen de ziekenhuizen die bijdragen aan de auditlast. Een voorbeeld is de beperkte vertegenwoordiging van informatiebeveiligers binnen de lijnorganisatie van een ziekenhuis. "Daarbovenop is er ook een overlap aanwezig tussen normenkaders die in relatie staan met de NEN 7510, de Code voor Informatiebeveiliging in de Zorg, met VIPP-audits, DigiD-assessments, de NVZ-gedragslijn (en nog veel meer)", aldus NOREA.

Volgens de beroepsorganisatie is een betere afstemming tussen verschillende partijen essentieel om tot concrete afspraken te komen om de auditlast te verminderen.

Seminar

NOREA organiseert op 5 september 2022 een seminar over dit onderwerp. Tijdens het seminar worden de volledige onderzoeksresultaten toegelicht door de onderzoekers en betrokkenen namens de ziekenhuizen. Ook is er gelegenheid voor discussie. Deelname aan het seminar is gratis maar registratie noodzakelijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.