Tuchtcommissie: beloningsvoorstel ING-topman Hamers was niet tegen de regels
Het voorstel van ING om in maart 2018 de beloning van toenmalig bestuursvoorzitter Ralph Hamers fors te verhogen, heeft niet bijgedragen aan het maatschappelijk vertrouwen in de bankensector. Maar de bij het voorstel betrokken bestuurders hebben niet in strijd gehandeld met de Bankierseed.
Dat concludeert de Tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken, die toeziet op naleving op de gedragscode voor bankiers. Het voorstel om de totale beloning van topman Hamers met ongeveer vijftig procent op te voeren, tot ruim drie miljoen euro per jaar, veroorzaakte destijds veel ophef. De raad van commissarissen van ING trok het voorstel daarom na enkele dagen weer in.
De aanklager van de Stichting Tuchtrecht Banken betoogde in een tuchtzaak hierover dat betrokken commissarissen bij het voorstel niet de moreel-ethische afweging hadden gemaakt die de Bankierseed van hen zou vragen. Voor twee van hen was daarom om een beroepsverbod van twee jaar gevraagd en voor een ander een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar.
Maar de Tuchtcommissie oordeelt anders en wijst erop dat commissarissen van ING in 2018 ook hadden onderkend en meegewogen dat het voorstel publiekelijke ophef zou veroorzaken. Hun keuze om de beloning van de topman meer marktconform te maken zou daarom niet als onzorgvuldig of niet-integer kunnen worden gezien. Uit de ontstane ophef en uit de snelle intrekking van het voorstel bleek wel dat de commissarissen de maatschappelijke weerstand tegen het voorstel hadden onderschat.
Witwasaffaire
ING lag begin 2018 flink onder vuur, wegens een witwasaffaire die draaide om het doorlaten van honderden miljoenen euro's aan dubieuze betalingen door ING-klanten. ING kocht vervolging door het Openbaar Ministerie af voor 775 miljoen euro, de hoogste boete ooit voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Financieel directeur Koos Timmermans van ING vertrok in de nasleep van de affaire, maar ceo Hamers bleef en leek dus ook nog fors hoger beloond te zullen worden. Verschillende partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), vonden dat Hamers voor de kwestie strafrechtelijk moest worden vervolgd.
Integer
Volgens de Tuchtcommissie is er geen aanleiding verder onderzoek te doen naar oud-ING-topman Hamers en hebben alle betrokkenen "hun taak integer en zorgvuldig uitgevoerd". Hamers vertrok in 2020 naar de Zwitserse bank UBS. Vorig jaar jaar ontving hij daar een beloning van zo’n twaalf miljoen euro.
De Bankierseed is sinds 2015 verplicht voor alle bankmedewerkers. De eed werd destijds, net als bij het accountantsberoep, in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
'Den Haag houdt hand op de knip bij beloningen ABN Amro'
Het ministerie van Financiën heeft de rvc van ABN Amro meerdere keren teruggefloten toen de raad haar eigen beloning wilde verhogen. De rvc zegt in een recent beloningsrapport...
Tuchtrecht Banken heeft niks gehoord van bunq over rekeninggluren
De instantie Tuchtrecht Banken zegt nog geen meldingen of informatie te hebben gekregen van onlinebank bunq over het gluren op rekeningen door medewerkers.
Bunq-werknemers keken stiekem in klantrekeningen
Werknemers van de onlinebank bunq bekeken salarissen van collega's of bespioneerden ex-geliefden, schrijft NRC. "Alles stond altijd open."
Duurzaamheidsbonussen meestal voor 'makkelijke' prestaties
Bestuurders krijgen duurzaamheidsbonussen nog voornamelijk voor resultaten op het gebied van klimaatverandering en diversiteit in het eigen personeelsbestand. Andere...
Onjuiste urendeclaratie bestraft met beroepsverbod bankensector
Onjuiste urendeclaraties hebben twee voormalige bankmedewerkers een beroepsverbod in de bankensector opgeleverd. Volgens de Tuchtcommissie Banken handelden ze hiermee...