Nieuws

Verstappen verdient bijna twee miljoen per Formule 1-weekend

Na een maandje zomerstop gaat eind augustus het tweede deel van het Formule 1-seizoen weer van start. Nederlander Max Verstappen is niet alleen regerend wereldkampioen, maar inmiddels ook de best verdienende coureur van het veld.

Vergeleken met de regelmatige opwinding omtrent de beloning van topbestuurders, is de ophef over de salarissen van topsporters eigenlijk minimaal. Terwijl het toch om beste bedragen gaat. Net als Lewis Hamilton, de Mercedesrijder die door hem in de laatste race van 2021 werd onttroond, verdient Max Verstappen (24 jaar) dit jaar zo’n veertig miljoen als coureur bij het team van Red Bull. Gedeeld door 22 races betekent dat zo’n 1,8 miljoen euro per raceweekend.

Loonzakjes

Terwijl de zomerstop traditiegetrouw werd gebruikt voor het nodige transfernieuws, verscheen er ook een nieuw lijstje met de loonzakjes van de F1-rijders dit seizoen. De belangrijkste concurrent van Verstappen dit jaar, de Monegask Charles Leclerq, verdient bij het team van Ferrari zo’n negen miljoen. Ondertussen heeft die Italiaanse renstal vooral zorgen over de betrouwbaarheid van het mechaniek.

Opvallend is de derde plek van oudgediende Fernando Alonso, die weliswaar veel minder verdient dan Max en Lewis, maar toch nog met vijftien miljoen naar huis gaat. Onderaan het lijstje bungelen de achterblijvers in het veld, met als hekkensluiter coureur Yuki Tsunoda, die van een schamele € 364.900 moet rondkomen.

Voor de sympathieke Daniel Ricciardo, bijnaam de honingdas, levert de zomerstop een eenmalig extraatje op. Hij moet na dit seizoen vertrekken bij het team van McLaren, dat naar verluidt de  Australiër uitkoopt voor een bedrag van vijftien miljoen, bovenop zijn reguliere salaris van elf miljoen euro.

Verschillende bedragen

Het gaat allemaal met grote scheppen in de F1, al is er tegenwoordig sprake van een budgetplafond voor de kosten die de teams mogen maken. De salarissen van de rijders vallen daar echter niet onder.

Opvallend is dat de diverse media verschillende bedragen hanteren. Zo werd aan het begin van het seizoen gesproken over een salaris van 45 miljoen voor Max dit jaar en wordt elders 35 miljoen genoemd. Maar rijders krijgen ook stevige bonussen voor het winnen van een race en naast het teamsalaris zijn er nog de persoonlijke sponsoren; in het geval van Verstappen onder meer Jumbo en CarNext.

Voor de fans is de start van de tweede seizoenshelft in de buurt: na de race op het Belgische Spa-Francorchamps (28 augustus) staat in het eerste weekend van september Zandvoort op het programma om het F1-circus te ontvangen. Dat event trekt op de racedag ruim honderdduizend bezoekers.

Verstappen staat dit jaar fier bovenaan in de ranglijst tot nu toe, dus een nieuwe wereldtitel lonkt. Maar in de Formule 1 geldt nog steeds: to finish first, first you have to finish

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.