Nieuws

Duits OM doet inval bij KPMG in Frankfurt

Het Duitse openbaar ministerie heeft een inval gedaan bij KPMG in Frankfurt. Het OM onderzoekt de rol van het kantoor wegens mogelijke betrokkenheid bij 'Cum-Ex'-praktijken.

Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt, dat spreekt van een 'razzia' waarbij zo'n zestig OM-medewerkers en politiemensen betrokken zijn. Een woordvoerder van KPMG bevestigt tegenover de krant dat het kantoor 'The Squaire' van KPMG, gelegen naast de luchthaven van Frankfurt, is doorzocht.

Ook heeft het OM invallen gedaan bij een aantal individuele verdachten; juristen en fiscalisten die (nu of in het verleden) werkzaam waren bij KPMG. Het OM wil onderzoeken of zij medeplichtig zijn aan belastingontduiking.

Dividenstrippen

Cum-Ex staat voor 'ex- en cum-dividend', een vorm van dividendstrippen waarbij via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting wordt gepleegd. De schade hierdoor loopt in de tientallen miljarden, bleek eerder uit internationaal onderzoek door journalisten, bekend als de CumEx-files. In Nederland is journalistenplatform Follow the Money bij dat onderzoek betrokken.

In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar diverse banken en bankiers wegens mogelijke betrokkenheid bij Cum-Ex-praktijken, maar de rol van accountants- en adviesorganisaties komt daarbij eveneens aan bod.

Eerder werden onder andere kantoren van ABN Amro in Frankfurt doorzocht in het kader van het onderzoek door het Duitse OM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.