Nieuws

FD: problemen dreigen voor 135.000 bedrijven door belastingschuld

135.000 bedrijven dreigen in de problemen te komen nu zij vanaf 1 oktober hun coronabelastingschulden moeten terugbetalen, meldt het Financieele Dagblad.

Omdat zij niet genoeg verdienen om aan hun verplichtingen te voldoen, zouden zij niet in staat zijn om een schuld van in totaal 9 miljard euro af te lossen. Van de oorspronkelijke schuld van 47 miljard euro staat nog bijna 20 miljard euro open, bij ongeveer 280.000 bedrijven.

De oplopende kosten voor energie, huur, grondstoffen en de stijgende lonen tasten de aflossingscapaciteit aan. Bovendien maakte het kabinet woensdag bekend dat de winstbelasting omhoog gaat.

Versoepelingen

Het kabinet kondigde in juli enkele versoepelingen aan, zoals een betaalpauze of speciale regelingen in individuele gevallen. Waarschijnlijk volgt op aandringen van de Tweede Kamer binnenkort een verlenging van de aflossingstermijn van vijf naar zeven jaar. Maar meer versoepelingen lijken er niet in te zitten.

Ondernemersorganisaties maken zich zorgen. "Lang niet alle bedrijven hebben de coronaschade al kunnen inlopen en veel bedrijven kunnen de gestegen kosten niet of nauwelijks doorberekenen", stelt MKB-Nederland. Volgens Hans Biesheuvel van ONL is vooral bij horecaondernemers sprake van een 'uitzichtloze situatie'. Door alle prijsstijgingen en hoge energierekeningen gaat een langere betaaltermijn volgens hem niet meer helpen.

Webinar

De NBA organiseert op 22 september a.s. een webinar over coronaschulden, waarin ook de belastingschulden van ondernemers ter sprake komen. Eén van de sprekers is MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.

Meer informatie over dit webinar is beschikbaar via nba.nl.

FD: Aflossing miljardenschuld bij fiscus brengt ondernemers in het nauw

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.