FD: problemen dreigen voor 135.000 bedrijven door belastingschuld
135.000 bedrijven dreigen in de problemen te komen nu zij vanaf 1 oktober hun coronabelastingschulden moeten terugbetalen, meldt het Financieele Dagblad.
Omdat zij niet genoeg verdienen om aan hun verplichtingen te voldoen, zouden zij niet in staat zijn om een schuld van in totaal 9 miljard euro af te lossen. Van de oorspronkelijke schuld van 47 miljard euro staat nog bijna 20 miljard euro open, bij ongeveer 280.000 bedrijven.
De oplopende kosten voor energie, huur, grondstoffen en de stijgende lonen tasten de aflossingscapaciteit aan. Bovendien maakte het kabinet woensdag bekend dat de winstbelasting omhoog gaat.
Versoepelingen
Het kabinet kondigde in juli enkele versoepelingen aan, zoals een betaalpauze of speciale regelingen in individuele gevallen. Waarschijnlijk volgt op aandringen van de Tweede Kamer binnenkort een verlenging van de aflossingstermijn van vijf naar zeven jaar. Maar meer versoepelingen lijken er niet in te zitten.
Ondernemersorganisaties maken zich zorgen. "Lang niet alle bedrijven hebben de coronaschade al kunnen inlopen en veel bedrijven kunnen de gestegen kosten niet of nauwelijks doorberekenen", stelt MKB-Nederland. Volgens Hans Biesheuvel van ONL is vooral bij horecaondernemers sprake van een 'uitzichtloze situatie'. Door alle prijsstijgingen en hoge energierekeningen gaat een langere betaaltermijn volgens hem niet meer helpen.
Webinar
De NBA organiseert op 22 september a.s. een webinar over coronaschulden, waarin ook de belastingschulden van ondernemers ter sprake komen. Eén van de sprekers is MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.
Meer informatie over dit webinar is beschikbaar via nba.nl.
FD: Aflossing miljardenschuld bij fiscus brengt ondernemers in het nauw
Gerelateerd

Zestigduizend ondernemers met corona-betaalachterstanden bij fiscus
Een "grote groep" van zestigduizend ondernemers met een belastingschuld uit de coronacrisis heeft betaalachterstanden bij de Belastingdienst.

Saneringsbeleid coronaschulden versoepeld tot april 2024
Om de kans te vergroten dat levensvatbare ondernemingen kunnen blijven bestaan, heeft de Belastingdienst sinds augustus 2022 het saneringsbeleid voor coronaschulden...

Nog 226.000 ondernemers hebben coronaschuld, 43.000 betalen niks
Ongeveer 226.000 ondernemers hebben op dit moment nog een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Zij hebben sinds oktober 2022 een betalingsregeling lopen...

MKB-Nederland: Ondernemers moeten coronaschulden aanpakken
MKB-Nederland roept ondernemers met een coronaschuld opnieuw op om contact op te nemen met de Belastingdienst. Ondernemers die vrezen failliet te gaan, moeten "goed...

Belastingdienst begint met innen van coronaschuld ondernemers
Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. Vanaf nu begint...