Nieuws

FT: Audit straks goed voor tweederde omzet binnen accountantstak EY

Volgens de Financial Times zal de aparte accountantspraktijk van EY, na de geplande splitsing van de organisatie, meer diensten gaan verlenen dan alleen audit. Experts hebben tegelijk zorgen over de kwaliteit van de controle door de splitsing.

De Britse zakenkrant meldt nieuwe details over het recente besluit van de internationale EY-organisatie om de organisatie te splitsen in twee aparte accountants- en adviespraktijken. 

De huidige auditpraktijk van EY is naar verwachting straks goed voor tweederde van de omzet van de aparte accountantsorganisatie. Veertien procent van de omzet wordt daar dan gerealiseerd uit belastingadvies, zeven procent uit accounting advies en zes procent via tech risk consulting, zo zou aan de EY-partners zijn meegedeeld.

Ter ondersteuning van de auditpraktijk wil EY ook specialisten op terreinen als waardering, actuariaat, forensische accountancy en risico-analyse behouden binnen de accountantsorganisatie.

Uit onderzoek van Source Global Research zou blijken dat de meerderheid van de bestuurders bij grote ondernemingen open staat voor inhuur van zowel de auditpraktijk van EY als de aparte adviestak, als de formele splitsing straks een feit wordt. Daarover wordt vanaf eind dit jaar door alle 13.000 EY-partners wereldwijd gestemd.

Zorgen over kwaliteit

Hoewel de top van EY benadrukt dat de splitsing mogelijke belangenverstrengeling bij het verwerven van opdrachten kan voorkomen, houden de andere big four kantoren nog vast aan hun multidisciplinaire organisatie. Volgens KPMG stimuleert dat model innovatie en gebruik van de hoogste kwaliteitsstandaarden binnen alle disciplines, ook de audit.

Een toezichthouder stelt tegenover de Financial Times dat regelgevers en opdrachtgevers aan EY moeten vragen hoe de kwaliteit van controle-opdrachten wordt behouden na de splitsing. "Er staat vijf biljoen dollar aan goodwill in de boeken van Amerikaanse beursfondsen, waarvan de waardering moet worden getoetst. Blijven die vaardigheden allemaal aan de controlekant?"

Een partner van een big four-organisatie meent dat het een misvatting is om te denken dat je als audit-only-firma topkwaliteit audits kunt leveren met slechts een handjevol belastingexperts. Er zijn maar weinig topfiscalisten beschikbaar voor de meest complexe opdrachten en een audit-gedomineerd kantoor zal meer moeite hebben om die aan zich te binden, denkt hij.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.