Nieuws

Nieuwe Britse minfin wil beperking bankbonussen schrappen

Kwasi Kwarteng, de nieuwe Britse minister van Financiën, wil de bonusgrens voor bankiers in het Verenigd Koninkrijk opheffen. Dit zou London weer aantrekkelijker moeten maken als financieel centrum.

Dat meldt de Financial Times. De beperking op de bonussen werd in 2014 verplicht vanuit de EU, maar vanwege de brexit hoef het VK zich hier niet meer aan te houden. De huidige regels betekenen dat bankiers maximaal tweemaal hun jaarsalaris als bonus mogen ontvangen.

De onlangs afgetreden premier Boris Johnson zou ook meermaals hebben overwogen om de beperkingen op te heffen, maar vond de zet volgens ingewijden politiek te riskant. Ook nu is er veel kritiek op de mogelijke opheffing. Sir Keir Starmer, leider van de Labour-partij, omschrijft het als "loonverhoging voor bankiers, loonsverlaging voor wijkverpleegkundigen". Een opheffing wordt zelfs door sommige conservatieven gezien als de verkeerde zet in een tijd waarin veel mensen juist moeten bezuinigen vanwege de hoge inflatie.

Volgens de Financial Times irriteren vooral Amerikaanse investeringsbanken zich aan de bonusbeperking, omdat zij tienduizenden medewerkers in London in dienst hebben. In Amerika is een laag loon en hoge prestatiebonussen de norm, wat er volgens de banken toe leidt dat de beste mensen veelal de weg naar Wall Street zoeken. Daarnaast klagen de banken dat het moeilijker is om salariskosten te verlagen in minder voorspoedige tijden, in tegenstelling tot het opheffen van bonussen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.