Nieuws

Ook KPMG en Deloitte positief over oproep Milieudefensie

Ook vanuit KPMG en Deloitte wordt positief gereageerd op de oproep van Milieudefensie om klimaatrisico's tot kernpunt in de accountantscontrole te benoemen.

Milieudefensie vroeg de big four recent in een brief om de impact van klimaatverandering en de bijdrage van bedrijven daaraan tot key audit matter te maken, bij de controle van grote ondernemingen. PwC, EY en de NBA reageerden al positief op de oproep van de milieuorganisatie.

KPMG

Ook KPMG stelt dat 'klimaat' vanaf het boekjaar 2021 expliciet wordt meegenomen in de controleaanpak en de accountantsverklaring  en dat klimaatrisico's en klimaatverplichtingen "een prominente plek" krijgen in de controle van beursgenoteerde ondernemingen. "Dat is voor veel bedrijven en accountants nieuw terrein", aldus KPMG. "Het is goed om elkaar voortdurend uit te dagen en een open dialoog te voeren over transparantie en betrouwbaarheid van duurzaamheidsinformatie. Ook in boekjaar 2022 gaan we hiermee door."

Volgens het kantoor is objectief inzicht in de duurzaamheidsagenda van bedrijven van groot belang voor ondernemers, investeerders en consumenten. "De brief van Milieudefensie helpt de hele branche én de keten om hier scherp op te blijven. Op deze manier leren we van elkaar, met het doel betekenisvolle stappen te zetten op weg naar een duurzame economie. Wij vinden het ook onze rol om, samen met de door ons gecontroleerde organisaties, het kennisniveau te verhogen."

Onlangs kondigde KPMG een wereldwijde investering van anderhalf miljard dollar aan, om de ESG-dienstverlening verder uit te breiden. "Daarmee worden activiteiten die impact hebben op mens, milieu en samenleving volledig verankerd in de gehele KPMG-dienstverlening."

Deloitte

Deloitte erkent de oproep van Milieudefensie en de rol die zij speelt in deze zeer belangrijke transitie van organisaties, aldus de organisatie. "Voor Deloitte is het mogelijk maken van de brede duurzaamheidstransformatie van onze klanten een speerpunt en wij investeren hier sterk in."

Het kantoor stelt organisaties "bewust te maken" van het belang van duidelijke en transparante duurzaamheidsrapportages, zowel over financiële risico's als over de impact voor alle belanghebbenden. "En breder, van het ontwerpen van een ESG-strategie, tot de noodzakelijke transformatie, het helpen financieren van de transformatie, het rapporteren over de voortgang, tot het bieden van assurance."

Deloitte zet die thema’s "hoog op de agenda" bij alle organisaties waarvoor wordt gewerkt, "of dat nu is in de rol van controlerend accountant of in de rol van consultant".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.